Crisis in mijnbouw nekt site Gosselies
‘Cat’ in Gosselies gaat dicht Foto: BELGA

Door de problemen in de mijnbouwsector en de lagere vraag uit China zag Caterpillar, wereldleider in graafmachines, de laatste jaren zijn winst slinken. Daar is zijn tweede belangrijkste productiecentrum, in Gosselies, slachtoffer van geworden.

De sluiting van Caterpillar in Gosselies, waarbij 2.200 mensen hun baan verliezen, komt niet helemaal uit de lucht vallen.

Al in september vorig jaar kondigde de Amerikaanse producent van graafmachines aan dat het tienduizend jobs wereldwijd zou schrappen, goed voor negen procent van het totale personeelsbestand. Liefst twintig fabrieken zouden gesloten of grondig geherstructureerd worden.

De reden, volgens Caterpillar: de lage grondstoffenprijzen en de ook al flink gedaalde olieprijs. Als wereldleider in industriële graafmachines met vooral ook veel mijnbouwinstallaties, voelt Caterpillar de crisis in de grondstoffensector flink. In opkomende economieën als China en Brazilië is de groei en dus ook de vraag naar grondstoffen flink gedaald. Energie en mijnbouw, belangrijke klanten van Caterpillar, staan onder druk.

In de laatste financiële resultaten moest Caterpillar, met hoofdzetel in Peoria in Illinois, daardoor zijn groeiprognoses telkens naar beneden bijstellen. De omzet in 2015 lage bijvoorbeeld 15 procent lager dan het jaar voordien en de winst 43 procent lager.

Ondanks de duik naar beneden lag die winst wel nog altijd op 2,1 miljard euro. Het dividend voor de aandeelhouders ging ook niet naar omlaag.

Niet de eerste herstructurering

Om zich aan te passen aan de lagere vraag ‘moeten we nadenken over acties om de productiecapaciteit en de operationele kosten te verminderen’, aldus Caterpillar vanmorgen. De vestiging in Gosselies, de tweede belangrijkste productiesite ter wereld, had nochtans al inspanningen geleverd. De voorbije jaren schrapte ‘Cat’ wereldwijd al eens 31.000 jobs waarvan 1.400 op de site dichtbij de luchthaven van Charleroi. De vestiging zorgt er al sinds 1965 voor werkgelegenheid.

In juli legde Caterpillar nog kwartaalresultaten boven de verwachtingen voor, en liet weten dat het ergste voor de mijnbouw mogelijk achter de rug was, al bleef de verkoop lager dan het jaar voordien.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig