'Tot 5.000 jobs bedreigd na sluiting Caterpillar'
Foto: Bart Dewaele

Graafmachineproducent Caterpillar sluit de vestiging in Gosselies, Charleroi, omdat die te duur zou zijn. Alle werknemers verliezen hun werk, maar ook bij toeleveranciers zullen veel jobs sneuvelen, waardoor volgens verschillende schattingen in totaal 3.600 tot zelfs meer dan 5.000 directe en indirecte banen verloren gaan. Ondertussen meldt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wel dat de distributieafdeling van het bedrijf in Grimbergen buiten schot blijft.

Bij Caterpillar in Gosselies werden in maart 2014 al eens 1.331 banen geschrapt. Nu moeten ook de meer dan andere 2.000 mensen die er nog werken op zoek naar een andere job. Dat is bevestigd op de ondernemingsraad vanmorgen, zegt vakbondsvrouw Mariet Vanderstukken (BBTK). 'De productie wordt verhuisd naar de Franse vestiging in Grenoble en naar China', zegt ze.

Niet alleen de 2.200 directe jobs bij Caterpillar verdwijnen, ook heel wat jobs bij toeleveringsbedrijven in de streek komen door de beslissing in gevaar. 'Caterpillar is een van de grootste werkgevers in de regio. Er zijn heel wat gezinnen van wie zowel de man als de vrouw daar werken. Dit is een catastrofe voor Charleroi', zegt Vanderstukken. 

Agoria, de federatie van de technologische industrie, heeft becijferd dat een sluiting van Caterpillar Gosselies een impact heeft op 3.600 directe en indirecte jobs.Het Comité voor de strategische ontwikkeling van de regio Charleroi-Zuid-Henegouwen spreekt zelfs van meer dan 5.000 banen die bedreigd zouden zijn. 

'Te duur'

Mark Thompson, de financieel directeur van de groep Caterpillar, haalt drie redenen aan voor de beslissing. Zo is de site erg groot, wat hoge kosten met zich meebrengt. Er is ook sprake van overcapaciteit, en Caterpillar kan de machines die er gebouwd worden, elders goedkoper produceren en zonder dat daar heel zware investeringen tegenover moeten staan. Door een deel van de productie over te hevelen naar het Franse Grenoble, blijft Caterpillar aanwezig in Europa.

'We weten dat deze aankondiging uiterst pijnlijk is', aldus Thompson. 'We zijn ons ervan bewust dat ze veel emoties zal losweken bij het personeel, hun gezinnen en de gemeenschap. We begrijpen dat.' Hij zei niets over de termijn waarop de intentieverklaring een definitieve beslissing zou moeten worden. Een vakbondsvrouw zei eerder dat de fabriek zou openblijven tot april 2017.

Grimbergen veilig

Op Twitter meldt Kris Peeters intussen dat de afdeling Distribution Services van Caterpillar in Grimbergen wel open blijft. Dat heeft de directie van het bedrijf aan hem persoonlijk bevestigd. Ook Thompson bevestigde dat de activiteiten van Caterpillar in Grimbergen en Zeebrugge buiten schot blijven.

Ook sluiting in Noord-Ierland

In Noord-Ierland vond er donderdag al een bijzondere ondernemingsraad plaats. Daar werd de sluiting van de vestiging van Monkstown aangekondigd, bericht de BBC op zijn website, waardoor er 200 tot 250 jobs verloren zouden gaan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig