Raadkamer Charleroi verwijst vermoedelijke jihadisten door naar correctionele rechtbank
Archiefbeeld Foto: Belga

De raadkamer van Charleroi heeft woensdag zeven van deelname aan een terroristische organisatie beschuldigde personen doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Een deel van hen zou een jihadist hebben geholpen om een zelfmoordaanslag te plegen in Irak, de anderen zouden betrokken zijn bij de rekrutering van jongeren.

Tot de eerste filière behoren Antonio B. en Marwan M. De twee jongeren uit Charleroi werden midden juni 2015 aangehouden en worden ervan verdacht logistieke steun te hebben gegeven aan een kamikaze die zich twee maanden eerder liet ontploffen aan de Iraaks-Jordaanse grens. Ze zouden zich ook ingelaten hebben met de rekrutering van jihadisten en zouden zelf geprobeerd hebben om naar Syrië af te reizen. Ook een derde verdachte, Karim K, wordt beschuldigd van dezelfde feiten.

Het tweede luik betreft Samir C, een crimineel uit Marchienne-au-Pont die eveneens zou geprobeerd hebben om potentiële jihadisten aan te werven. Deze voormalige kampioen thaiboksen, die al is veroordeeld voor verscheidene diefstallen met geweld, wordt ervan verdacht jongeren te hebben gerekruteerd om ze te trainen in de bossen in Soleilmont (Fleurus). Hij erkent dat hij sympathie heeft voor Islamitische Staat, maar ontkent elke deelname aan terroristische activiteiten. Naast Samir zijn ook zijn zus Chadya C, zijn schoonbroer Mohamed H. en zijn neef Youness E. in beschuldiging gesteld. Ze zouden geradicaliseerd zijn en propagandafilms van IS bekeken hebben.

De twee dossiers werden in mei samengevoegd, nadat de speurders ontdekt hadden dat er links bestaan tussen sommige protagonisten. Momenteel zitten enkel Antonio B. en Samir C. in voorlopige hechtenis.