Rajoy krijgt in Spaans parlement geen groen licht voor vorming nieuwe regering
Foto: REUTERS

De ontslagnemende Spaanse premier Mariano Rajoy (PP) heeft, zoals verwacht, in het parlement een vertrouwensstemming over de vorming van een nieuwe regering verloren. Omdat de meeste oppositiepartijen weigerden hem steunen, haalde Rajoy slechts 170 stemmen. Voor het behalen van een absolute meerderheid waren 176 van de 350 stemmen nodig.

Rajoys regering kreeg woensdag enkel steun van de conservatieve PP, van de liberalen van Ciudadanos en van een regionale partij van de Canarische Eilanden.

Sinds de parlementsverkiezingen van december 2015 en die van juni 2016 zijn de traditionele en nieuwe partijen er niet in geslaagd het eens te raken over de vorming van een meerderheid. Rajoy, die sinds 2011 premier was, oefent de functie van regeringsleider sindsdien ad interim uit.

Vrijdag vindt er een nieuwe stemming plaats. Dan zal er slechts een eenvoudige meerderheid nodig zijn, waarbij er geen rekening wordt gehouden met de onthoudingen. Als Rajoy dan opnieuw verliest, dreigen er alweer nieuwe parlementsverkiezingen aan te komen.