Rousseff belooft terug te keren
Foto: EPA

In een eerste reactie op haar afzetting door de Braziliaanse Senaat, heeft Dilma Rousseff aan haar aanhangers beloofd dat ze ‘terug zal keren’. Rousseff herhaalde ook dat ze haar afzetting als een ‘staatsgreep’ ziet. Michel Temer is tijdens een korte ceremonie beëdigd als president van Brazilië.

De Braziliaanse Senaat heeft woensdag met de vereiste tweederdemeerheid ingestemd met de afzetting van de linkse presidente. De 68-jarige Rousseff wordt er namelijk van beschuldigd met de begroting gesjoemeld te hebben om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te moffelen.

In tegenstelling tot wat verwacht werd, gaat de afzetting niet gepaard met een verbod om de komende acht jaar nog een politieke ambt te vervullen. Voor die laatste sanctie werd geen tweederdemeerderheid gevonden. In theorie behoort een terugkeer op het hoogste politieke niveau dus zeker nog tot de mogelijkheden.

Rousseff zelf, die altijd haar onschuld staande heeft gehouden, zinspeelde in een eerste reactie al op een politieke comeback. ‘We zullen terugkeren’, zo klonk het. ‘Ik zeg nog geen vaarwel, ik weet zeker dat ik ‘tot ziens’ kan zeggen.’

Daarnaast bestempelde Rousseff de afzettingsprocedure nogmaals als een ‘parlementaire staatsgreep’. ‘De Senaat heeft een beslissing genomen die als een grote onrechtvaardigheid de geschiedenis in zal gaan’, zo klinkt het.

De socialistische president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft de afzetting van Rousseff intussen al streng veroordeeld. Hij heeft aangekondigd dat hij de diplomatieke betrekkingen met Brazilië zal bevriezen en dat hij zijn ambassadeur zal terugroepen.

Michel Temer officieel nieuwe president van Brazilië

Michel Temer is woensdag tijdens een korte ceremonie in de Senaat beëdigd als president van Brazilië. Hij is daarmee officieel het nieuwe staatshoofd van het Latijns-Amerikaanse land.

De centrumrechtse Temer was tot nu toe vicepresident. Hij neemt wel al het presidentschap waar sinds 12 mei, toen Rousseff al geschorst werd in het kader van haar afzettingsprocedure.

De 75-jarige Temer heeft 'een nieuw tijdperk' beloofd voor de grootste Latijns-Amerikaanse economie. 'Vandaag starten we een nieuw tijdperk van twee jaar en vier maanden, dat moet eindigen met het applaus van de Brazilianen. Dat zal niet makkelijk zijn', zei Temer tijdens de eerste vergadering van zijn kabinet, die live werd uitgezonden op de televisie. 

Verwacht wordt dat zijn conservatieve regering de dure sociale programma's zal terugschroeven om zo de begroting in evenwicht te krijgen. 

Temer is nog maar weinig bekend op het wereldtoneel, maar zal zondag zijn debuut maken op de G20 in China.