Chris Froome: “Quintana is gewoon heel sterk”
Foto: Photo News

Chris Froome (Sky) schoof woensdag één plaatsje op in het klassement en naderde dankzij de bonificatieseconden top op 54 seconden van Nairo Quintana. Froome had al goede herinneringen aan Pena Cabarga, waar hij in de Vuelta van 2011 zijn grote doorbraak beleefde. Het was zijn eerste overwinning in de WorldTour.

“Ik heb inderdaad speciale herinneringen aan deze finish”, reageerde Froome. “Dat was toen een fantastische dag, dat ik hier nu nog eens win, geeft me een geweldig gevoel.”

Nochtans was de Britse Tourwinnaar niet van plan om in de aanval te gaan. Toch zette hij in de laatste 500 meter een paar keer stevig aan. “Het plan was om gewoon te volgen, maar het werd een enorm zware etappe, aan een hoog tempo, vooral door Tinkoff opgelegd. Toen duidelijk werd dat de vluchters zouden gegrepen worden, besefte ik dat de winnaar zich onder de favorieten bevond. Op de slotklim voelde ik me goed, en toen Nairo aanzette, kon ik hem gemakkelijk volgen. Ik voelde gewoon dat ik de power in de benen had om hem in de sprint te kloppen.”

Quintana behoudt zijn rode leiderstrui. “Hij is gewoon heel sterk op dit moment”, aldus Froome. “Ik bekijk het dag per dag en doe mijn best om iedere keer wat dichter te naderen in de stand. Ik wil tijd winnen, hij ook, dat maakt er een spannende Vuelta van. Ik moet mijn ploegmaten ook bedanken voor het harde werk en ook mijn familie thuis, voor al hun steun en motivatie, want op dit moment van het seizoen, na al het werk dat ik al heb verzet, is het hard voor mij. Ik ben heel blij met hun steun en ik kijk er naar uit om snel weer thuis te zijn.”

Froome reageerde ook op de uitspraak van Quintana, die de vermogensmetertjes liever niet in de koers zit. “Waarom zou je dat verbannen”, repliceerde hij. “We kunnen misschien ook terugkeren naar fietsen met één versnelling uit de tijd van toen.”