Braziliaanse presidente Dilma Rousseff afgezet door senaat
Foto: Reuters
De Braziliaanse senaat heeft woensdag met een tweederdemeerderheid ingestemd met de afzetting van de linkse presidente Dilma Rousseff. Maandag verdedigde de toen geschorste presidente zichzelf nog in de senaat.

De eerste vrouwelijke president van Brazilië, Dilma Rousseff, is na een stemming van de Braziliaanse senaat afgezet met 61 stemmen tegen 20. 

Rousseff moest zich verantwoorden voor onder anderen het vervalsen van begrotingscijfers. De 68-jarige Rousseff zou met de begroting gesjoemeld hebben om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te moffelen. Daags voor de stemming hield Rousseff voet bij stuk: zij was onschuldig en de afzettingsprocedure was een staatsgreep. De 'impeachment' maakt een einde maken aan dertien jaar heerschappij van de Arbeiderspartij.

De opvolger 

Vicepresident Michel Temer - die al sinds mei president ad interim is - zal Rousseff nu definitief vervangen tot het einde van haar mandaat, eind 2018. De afzetting betekende normaal dat Roussef gedurende acht jaar geen politiek ambt meer mocht dragen, iets wat haar advocaat een 'politieke doodstraf' noemde. In een tweede stemming werd echter beslist dat ze haar politieke rechten mag behouden. 

'Dilma Buiten'

De hele saga loopt al een hele tijd, tegen een achtergrond van economisch onweer en corruptieschandalen. 'Dilma Buiten', klonk het op 13 maart al uit zowat 3 miljoen Braziliaanse kelen bij betogingen doorheen het land. Het hielp ook niet dat ze enkele dagen later haar voorganger Lula da Silva tot stafchef benoemde, waarop geluidsopnames uitlekten die erop wezen dat daarmee vooral gemikt werd op de bijhorende onschendbaarheid.

Als gevolg spatte Rousseffs meerderheid uiteen, waarop een overweldigende meerderheid van de parlementsleden de afzettingsprocedure in gang stemmen. Op 12 mei werd Rousseff al tijdelijk de macht ontnomen.