Daarom bent u sneller dronken dan sommige van uw vrienden
Hoe gevoeliger de GABAA-receptor in de hersenen, hoe minder mensen drinken. Foto: Photo News

Onderzoekers aan de Washington State University hebben ontdekt welk deel van de hersenen bepaalt hoe snel iemand dronken wordt. De ontdekking zou alcoholisme kunnen tegengaan.

Sommige mensen zijn al dronken na een glaasje, anderen lijken alles aan te kunnen. Een verklaring hiervoor was er tot nu toe niet. Wetenschappers aan de Washington State University lijken dat mysterie nu ontrafeld te hebben. De onderzoekers ontdekten namelijk dat de gevoeligheid van een receptor in de hersenen, die GABAA genoemd wordt, allesbepalend is.

Hoe gevoeliger die receptor, hoe sneller de symptomen van dronkenschap optreden. Mensen met receptoren die meer tijd nodig hebben om gestimuleerd te worden, kunnen veel meer drinken zonder daar veel hinder van te ondervinden. Daardoor hebben ze de neiging meer te drinken, wat kan leiden tot alcoholisme.

Volgens onderzoeker David Rossi zou het ontdekte gebied in de hersenen gemanipuleerd kunnen worden om overmatig gebruik van alcohol te ontmoedigen. Testen op muizen wezen uit dat muizen bij wie de receptoren gevoeliger gemaakt werden, niet lang op een draaiend rad konden blijven staan, terwijl dat bij de ongevoelige muizen zelfs nog lukte na een hoeveelheid alcohol die drie keer zo groot was. ‘De ontdekking zou kunnen verhinderen dat mensen te veel drinken’, concludeert Rossi.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Neuroscience.