Chris Froome heeft de elfde etappe in de Vuelta gewonnen. De Tour-winnaar was de sterkste op de steile slotklim Pena Cabarga. Hij klopte na een heerlijk duel Nairo Quintana in de sprint. Quintana blijft wel leider in het klassement, Froome klimt over Valverde naar de tweede plaats. Ben Hermans reed een dijk van een koers, maar sneuvelde op drie kilometer van de meet.

Een dag na de rustdag wachtte in de Vuelta alweer het nodige klimwerk maar de eerste 160 kilometer gingen over een licht verteerbaar golvend parcours. Iedereen was duidelijk uitgerust want van bij de start werd er gekoerst, wat een indrukwekkend gemiddelde van 49.6km/u in het eerste koersuur opleverde. Uiteindelijk geraakten 23 renners toch weg uit de greep van het peloton en vier Belgen waren mee: Jan Bakelants, Sander Armée, Pieter Serry en Ben Hermans. Voorts ondermeer ook Stybar, Machado, Rolland en Arroyo.

De voorsprong van de 23 leiders liep op tot vijf minuten maar dan zette Tinkoff zich resoluut op kop van het peloton. Alberto Contador had duidelijk een plannetje en daardoor hadden de vluchters geen kans op slagen. In de aanvang van de slotklim kregen we dan ook een hergroepering.

Froome wint titanenduel met Quintana op Pena Cabarga

De finish lag op de top van de Pena Cabarga, een col van eerste categorie met een gemiddelde stijging van 9,4 procent over zes kilometer en uitschieters tot liefst 20 procent. Voorin spartelden Ben Hermans en Jan Bakelants nog flink tegen. Hermans hield het zelfs vol tot op drie kilometer van de streep, maar op drie kilometer van de finish werd hij overvleugeld door Movistar.

Terwijl iedereen wachtte op een aanval van Contador, was het verrassend genoeg Esteban Chavez die de eerste echte demarrage afvuurde. De Colombiaan van Orica-GreenEdge, tweede in de voorbije Giro, pakte meteen vijftien seconden en leek definitief ribbedebie. Dat was echter buiten Nairo Quintana gerekend. De leider van de Vuelta sprong in één ruk naar het wiel van zijn landgenoot, gevolgd door Chris Froome. Die moest eerst weer even passen, maar de Tour-winnaar kroop in zijn gekende stijl terug in het wiel van zijn grote rivaal. Op de steile slotstroken won Froome uiteindelijk ruimschoots de sprint van Quintana. Froome won al eens in 2011 op Pena Cabarga en toont vandaag dat de Vuelta nog niet gereden is.

De Brit springt in het klassement over Alejandro Valverde naar de tweede plaats. Hij telt nu 54 seconden achterstand op Nairo Quintana. Een doenbare achterstand aangezien de Vuelta nog maar halfweg is en er onder meer nog een lange individuele tijdrit op het programma staat.

Alberto Contador kon het beukwerk van zijn Tinkoff-ploeg niet verzilveren en werd in het gezelschap van Valverde en König vijfde op zes seconden van Froome en Quintana.

Rituitslag

1. Chris Froome (Team Sky)

2. Nairo Quintana (Movistar) z.t.

3. Alejandro Valverde (Movistar) +00:06

4. Leopold König (Team Sky)

5. Alberto Contador (Tinkoff)+

6. Simon Yates (Orica) +00:13

7. Michele Scarponi (Astana) +00:14

8. Esteban Chaves (Orica)+00:19

9. Pierre Latour (AG2R)+00:22

10. Samuel Sánchez (BMC Racing)

Klassement

1. Nairo Quintana (Movistar)00:00:00

2. Chris Froome (Team Sky)+00:54

3. Alejandro Valverde (Movistar)+01:05

4. Esteban Chaves (Orica)+02:34

5. Alberto Contador (Tinkoff)+03:06

6. Leopold König (Team Sky)+03:09

7. Simon Yates (Orica)+03:25

8. Michele Scarponi (Astana)+03:34

9. David De La Cruz (Etixx - Quick-Step)+03:45

10. Samuel Sánchez (BMC Racing)