Zimbabwe zaagt in zijn nationale parken de hoorns af van ongeveer 100 neushoorns. Het land wil op die manier stropers ontmoedigen. ‘We willen hen de boodschap meegeven dat er niet veel te rapen valt in Zimbabwe’

Nationale parken lopen bij stropers in het vizier, omdat ze slechter beveiligd zijn dan hun private evenknie. Lisa Marabini (Aware Trust Zimbabwe) vertelt dat de hoorns preventief worden verwijderd: ‘We willen stropers de boodschap meegeven dat er niet veel te rapen valt in Zimbabwe. Het doel is om volwassen exemplaren van hun hoorn te ontdoen, en de jongere neushoorns te labelen zodat we ze beter kunnen opvolgen.’

De maatregel kost $ 1.200 (ongeveer 1077 euro) per neushoorn. Het hele bestand, 100 stuks, wordt tegen het einde van het jaar behandeld, private parken hebben de keuze of ze het plan volgen of niet. Zij bevatten samen nog zo’n 600 dieren extra.

In 2015 werden in Zimbabwe 50 dieren gedood door stropers, een peulenschil tegenover de 1.175 die in Zuid-Afrika werden geveld. Stropers willen met hun praktijk een antwoord bieden op de aanhoudende vraag vanuit Azië. Zo wordt gemalen neushoornpoeder in China en Vietnam bijvoorbeeld opgelost in water en ingenomen als middel tegen koorts of reuma.

Het kopen en verkopen van de hoorns is sinds 1977 verboden. In Zimbabwe staat een straf van negen jaar op het doden van een neushoorn.