'IS heeft er alle belang bij om dood Adnani in scène te zetten'
Foto: AFP

Russische luchtaanvallen zouden Aboe Mohammed al-Adnani, de woordvoerder van Islamitische Staat (IS), gedood hebben, aldus het ministerie van Defensie in Moskou. 'Een grap', klinkt het dan weer vanuit Amerikaanse hoek. Terreurexpert Claude Moniquet maant aan tot voorzichtigheid, zo lang er geen bewijs is van Adnani's dood. Die speelde volgens hem ook een grote rol bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

Volgens terreurexpert Claude Moniquet van het European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC) was Adnani ook hoofd buitenlandse operaties bij IS. 'Binnen de geheime dienst van IS (in het Arabisch 'Emni' genoemd, nvdr) is een afdeling opgericht die operaties in het buitenland moet uitvoeren. Als hoofd rekruteerde Adnani onder andere Abaaoud. Daarnaast zette hij ‘lone wolves’ aan om aanslagen te plegen. Hij heeft een zeer grote rol gespeeld.'

Moniquet verwijst naar de bevindingen van Westerse inlichtingendiensten, maar ook naar de verklaringen van gearresteerde IS-leden. Zo schreef de New York Times al meermaals over dergelijke verklaringen, waarin naast Abaaoud steevast Adnani genoemd werd als degene die achter recente aanslagen in het buitenland zat.

Moniquet wijst erop dat er geen sluitend bewijs is dat Adnani effectief is omgekomen. 'IS maakt een moeilijke periode door. De organisatie heeft er alle belang bij om te laten uitschijnen dat Adnani dood is. Ze heeft dat ook met Abaaoud gedaan, tot op het punt dat rouwbetuigingen werden overgemaakt aan zijn familie. Alleen foto’s zouden kunnen aantonen dat Adnani overleden is, maar die zal IS wellicht niet vrijgeven. De tijd zal uitwijzen of zijn dood al dan niet in scène is gezet.'

Rusland en VS in de clinch

Gisteren klonk het bij bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie nog dat de VS Adnani hadden geviseerd met een luchtaanval. Vandaag beweren de Russische collega's echter hetzelfde. Volgens een communiqué van het ministerie was Adnani één van tot 40 rebellen die gedood werden bij een luchtaanval in het Syrische Aleppo.

Een woordvoerder van het Witte Huis reageerde al dat er geen feiten zijn over Russische betrokkenheid bij de dood van Adnani. Bronnen bij de Amerikaanse Defensie noemde de Russische beweringen zelfs 'een grap'.