Populariteit Clinton bereikt dieptepunt in nieuwe peiling
Foto: AFP

Hillary Clintons populariteit is in de Verenigde Staten verder gedaald en bereikt een nieuw laagterecord.

In een peiling van de zender ABC en de krant Washington Post kent 59 procent van de geregistreerde kiezers haar een negatief imago toe. Daarmee steekt ze Donald Trump naar de kroon, die op 60 procent uitkomt. Als niet alleen bij de geregistreerde kiezers maar bij alle Amerikanen gepeild wordt, doet Trump het met 63 procent nog slechter dan Clinton (56 procent).

Populariteit Clinton bereikt dieptepunt in nieuwe peiling
Foto: AP

Trump en Clinton zijn sinds decennia de meest ongeliefde kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap. Clinton krijgt in deze nieuwe peiling de slechtste imagowaarde toebedeeld in een kwarteeuw. Haar imagowaarde is de voorbije maand nogmaals duidelijk naar beneden gegaan, ook bij bevolkingsgroepen waar ze eigenlijk goed scoort, met name vrouwen, Latino’s en vooruitstrevende mensen.

Bijna tien weken voor de presidentsverkiezing zijn de oorzaken daarvan niet heel duidelijk. Mogelijk gaat het om een normalisering van haar waarde na de hoge vlucht die haar populariteit nam bij haar nominatie op de Democratische partijconventie. Mogelijk betaalt ze de prijs voor de berichten over haar e-mailaffaire en de politieke verwikkelingen rond de Clinton Foundation.