Michel: ‘Ik wil geen Guantanamo in België’
Foto: Photo News

Premier Charles Michel is altijd bereid te bekijken hoe de veiligheid kan worden verhoogd, maar waarschuwt dat er altijd ‘een balans’ moet zijn. ‘Het is altijd nodig, bijvoorbeeld bij een telefoontap, dat er een magistraat betrokken is. Dat is voor mij een cruciaal punt.’

Michel deed zijn uitspraken na afloop van een ontmoeting met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.

De premier reageerde daarmee op een reeks voorstellen die de N-VA deze zomer lanceerde. Zo denkt de partij eraan om aparte rechtbanken in te richten voor terreurverdachten, raakte gisteren bekend. Het zou gaan om kamers binnen de bestaande rechtbanken die zich specifiek bezighouden met het berechten van beklaagden in terreurdossiers. Het idee komt naast het voorstel van de partij om het ook in ons land mogelijk te maken een noodtoestand uit te roepen bij een reeks terreuraanslagen. Tijdens zo’n noodtoestand zou de politie een potentieel gevaarlijk iemand preventief kunnen opsluiten, zonder dat die persoon door het gerecht wordt verdacht.

Michel zei dat het elke partij vrij staat om voorstellen of ontwerpen te verdedigen, maar hij wil daarover rond de tafel van gedachten wisselen op basis van concrete argumenten. Hij herinnert er bovendien aan dat zijn regering al dertig maatregelen heeft genomen rond veiligheid, ‘maar ik ben altijd bereid te kijken hoe het mogelijk is meer te doen voor een verbetering van de veiligheid’. Wel moet bij eventuele maatregelen altijd ‘een balans’ worden gevonden. ‘Ik wil geen Guantanamo in België’, besluit de premier.