'Onze lezers riskeren aanhouding in Turkije'
Hoofdredacteur Mete Öztürk van Zaman Vandaag Foto: Geert Tresignie

De Belgische edities en de website van de krant Zaman zullen niet langer verschijnen. Dat heeft de uitgever van de door de Gülenbeweging gesteunde krant bekendgemaakt in de nasleep van de couppoging in Turkije. ‘Zowel voor onze journalisten, lezers als adverteerders is het te gevaarlijk geworden om met Zaman geassocieerd te worden.' Gisteren kondigde ook de Franse edities al aan te stoppen.

Sinds de couppoging wijst de Turkse regering met een beschuldigende vinger naar de religieuze leider Fethullah Gülen. Daardoor worden ook in ons land instellingen en organisaties geviseerd die banden hebben met de Gülenbeweging. 'Hoewel de Belgische en Europese redacties van Zaman de couppoging altijd streng hebben veroordeeld, zijn we toch het doelwit van een georkestreerde laster –en haatcampagne', klinkt het bij de Belgische redactie van Zaman.

'De veiligheidssituatie maakte het onmogelijk om door te gaan met Zaman', legt hoofdredacteur Mete Öztürk van Zaman Vandaag uit aan onze redactie. 'Zowel voor onze journalisten, lezers als adverteerders is het te gevaarlijk geworden om met Zaman geassocieerd te worden. Wie de krant in de bus krijgt, riskeert dat iemand zijn naam doorgeeft aan een kliklijn in Turkije. Dan dreigt aanhouding zodra die persoon voet zou zetten in Turkije. Ik kan de mensen die hun abonnement opzeggen niets verwijten. Maar het is in die omstandigheden niet lager mogelijk om nog voort te werken.' 

'We hadden 12 mensen in dienst. Die mensen zullen ander werk moeten zoeken', aldus Öztürk. 'Ikzelf ben natuurlijk ook mijn werk kwijt. Wat ik nu ga doen? Ik heb er nog niet echt over nagedacht, mijn eerste prioriteit is mijn collega's in Turkije helpen en proberen iets voor hen te betekenen. Een vijftal journalisten heeft inmiddels in België asiel aangevraagd. Ik probeer hen te begeleiden'.

'In Nederland gaat Zaman wel door, maar omdat het gevaarlijk is geworden om de gedrukte krant te ontvangen gaan ze hun werk vooral digitaal voortzetten. De Nederlandstalige site Zaman Vandaag zal ook blijven bestaan, want die wordt vanuit Nederland gemaakt', besluit Öztürk. Gisteren maakten de Franse edities van Zaman al bekend dat ze ermee ophielden. ‘Leden van onze redactie hebben niet minder dan 200 doodsbedreigingen ontvangen', klonk het daar.