China legt de media verder aan banden: shows die ‘een Westerse levensstijl’ promoten of Chinese tradities op de korrel nemen, worden met argusogen bekeken. Dat maakte de mediaregulator van de overheid deze week bekend. De overheid voegt daarmee opnieuw items toe aan een – ondertussen ellenlange – zwarte lijst.

De Chinese overheid wil de kwaliteit van mediaberichten en tv-shows rigoureus bewaken: entertainment met een gebrek aan ‘positieve energie’ en morele waarden zal worden beteugeld. Ook de verheerlijking van plotse roem, rijkdom en hedonisme – niet meteen communistische waarden - krijgen voortaan rood licht van de censoren. Bye, bye, the Voice China?

Grote talentenshows boeren goed in de republiek, net als realityshows met bc’s –bekende Chinezen. In tig shows op tv of online draven ze op om te daten, kamperen, zingen of dansen en tasten ze de grenzen af van de comfortzone van de overheid.

Hoewel het niet meteen duidelijk is welke shows geviseerd worden met de nieuwe maatregel, haastte Zhejiang TV, het productiebedrijf dat het gros van de populairste shows maakt, zich om te reageren. Hun programma’s bulken volgens hun woordvoerder van de ‘positieve energie’.


Nee tegen het decolleté

In maart 2016 communiceerde de overheid al een lijst van verschillende pagina's met gecensureerde content voor tv-series. Daaruit bleek dat de overheid valt over homoseksualiteit en decolletés. In de praktijk greep de overheid eerder echter ook al in.

Zo werd eind 2014 nog ‘The Saga of Wu Zetian’, een tv drama over China’s enige keizerin, van de buis gehaald ‘door technische problemen’. Steractrice Fan Bingbing droeg daarin maar liefst 260 verschillende tot in de puntjes uitgewerkte gewaden. Alleen vonden de censoren de serie te sexy. Begin 2015 werd de serie daarom opnieuw uitgezonden in een puriteinse variant met haastig bijgesneden close-ups en plotse cuts in de montage.

De heruitzending werd door de mangel gehaald op de Chinese variant van Twitter, Weibo, en liet de overheid met een blos op de wangen achter. Toch weerhield dit de mediaregulator niet om ook tijdreizen op de lijst te zetten – Doctor Who, iemand? -, net als roken, drinken, overspel, en homoseksualiteit. Hoewel het land daarin de voorbije jaren vooruitgang boekte, worden homoseksuele relaties op de zwarte lijst geplaatst onder 'abnormale seksuele relaties of abnormaal seksueel gedrag'.