Belfius-klanten parkeren nu al 10 miljard op zichtrekening
Foto: BELGA

Zowel bedrijven als particuliere klanten bij staatsbank Belfius durven niet meer investeren. ‘Iedereen kijkt de kat uit de boom.’

Hoe meer onzekerheid, hoe minder de Belg durft investeren. Deze ijzeren psychologische wet is duidelijk zichtbaar bij staatsbank Belfius. ‘Voor het eerst staat er nu meer dan 10 miljard euro op onze zichtrekeningen’, zegt Dirk Vanderschrick, baas van het commerciële kantorennet bij Belfius, in de marge van de presentatie van de jaarresultaten.

Het spaargeld op de zichtrekeningen is afkomstig van zowel particuliere klanten als bedrijven. Niemand durft volgens de staatsbank nog risico nemen. De onzekere marktomstandigheden doen veel mensen twijfelen. De politieke onrust in landen als Turkije, Syrië en Oekraïne is daar een deel van de verklaring voor. Net als de onzekerheid over de komende presidentsverkiezingen in de VS.

Maar de voornaamste oorzaak is volgens Vanderschrick de Brexit. ‘Daarvoor zag je bij veel mensen toch opnieuw appetijt om te investeren in beleggingsproducten die toch iets meer rendement opbrengen. Maar toen de Britten stemden om uit de Europese Unie te keren, viel alles stil. En daarna zijn de meeste klanten op vakantie getrokken.’

Met als resultaat dat zowel het geld op de zichtrekeningen als de gereglementeerde spaarboekjes (+1 miljard in de eerste jaarhelft) bij Belfius maar blijven stijgen. De staatsbank wil daar in het najaar iets aan veranderen. ‘We gaan onze klanten aanzetten om een deel van hun spaargeld, bijvoorbeeld 20 tot 25 procent op lange termijn te beleggen. Met een gerust hart en een iets hoger rendement dan op het spaarboekje, bijvoorbeeld om hun pensioen veilig te stellen’, kondigde ceo Marc Raisière vandaag aan.

Nieuwe verzekeringsproducten

Staatsbank Belfius gaat daarvoor zijn productgamma verder uitbreiden, onder meer met een aantal nieuwe verzekeringsproducten. Het aanzwengelen van de verkoopsmachine moet er mee helpen voor zorgen dat de aangekondigde jaarwinst van 600 miljoen euro gehaald wordt. In de eerste zes maanden van dit jaar strandde Belfius immers op ruim minder dan de helft: net geen 250 miljoen.

‘Als ik kijk op lange termijn, is die jaarwinst van 600 miljoen de enige belofte die in de toekomst wellicht moeilijk haalbaar is. Zeker als de rente zo laag blijft’, waarschuwde voorzitter Jos Clijsters. Hij kondigde aan dat de directie daarom het winstmodel van de staatsbank gaat herbekijken. Maar zonder overhaasting. Op korte termijn zijn er bijvoorbeeld geen tariefverhogingen voorzien of bijkomende ontslagen bij het personeel. Het kantorennet bij Belfius blijft wel lichtjes krimpen: van 724 bankkantoren eind vorig jaar naar 708 kantoren nu.

Voorlopig blijft de winstdoelstelling bij Belfius echter wel nog gehandhaafd. Datzelfde geldt voor het dividend aan de overheid, dat voor het hele jaar wordt geschat op 150 miljoen euro. De helft daarvan, 75 miljoen euro, wordt nu al via een interim-dividend aan de regering doorgestort.