Databank Syriëstrijders onthult schat aan informatie
Drie kopstukken van Sharia4Belgium, de organisatie die heel wat jongeren ertoe aanzette naar Syrië te vertrekken. Foto: Belga
Omdat kennis macht is verzamelen de Belgische veiligheidsdiensten alle informatie over Syriëstrijders en kandidaat-vertrekkers in een centrale databank. Na vier jaar bevat die een schat aan waardevolle informatie. Een overzicht van de meest opmerkelijke vaststellingen.

614 (potentiële) Syriëstrijders

De beruchte databank is onderverdeeld in vijf categorieën en bevat op dit moment in totaal 614 namen: 457 Syriëstrijders en 157 kandidaat-Syriëstrijders. Belangrijke nuance: 109 van hen zouden intussen overleden zijn. 'Maar omdat hun dood niet officieel is vastgesteld, wordt hun naam niet geschrapt', zegt OCAD-topman Paul Van Tigchelt aan het weekblad Knack, dat de gegevens kon inkijken.

In de databank komen in totaal 104 vrouwen voor: 50 zijn in Syrië of Irak, 1 is onderweg, 18 zijn teruggekeerd, 19 probeerden te vertrekken en 16 zijn kandidaat-Syriëstrijders.
 

Voor zestig procent twintigers

Op eigen houtje afreizen naar Syrië of Irak vergt wel wat levenservaring, zou je denken. Des te verrassender is de gemiddeld erg jonge leeftijd van de 614 personen in de databank: onder hen 48 tieners ('in veel van de recente onderzoeken zijn minderjarigen betrokken', aldus Van Tigchelt), 372 twintigers, 133 dertigers, 48 veertigers, 7 vijftigers, 3 zestigers en 1 zeventiger. Die laatste, een Fransman uit Vorst, vertrok in augustus 2013 naar Syrië.

De jongste namen in de databank zijn twee vijftienjarige meisjes uit Antwerpen en Berchem. Zij vallen onder de categorie 'vermoedelijk kandidaat voor Syrië/Irak'.

Broeihaard Brussel

Uit één op de zes Belgische gemeenten zijn de voorbije jaren strijders naar Syrië vertrokken, of er leven mensen met concrete plannen om dat te doen. Brussel voert de lijst aan met 206 vertrekkers en 56 potentiële Syriëstrijders, gevolgd door Antwerpen, vanwaaruit 111 personen vertrokken en er 27 plannen zouden hebben om dat te doen. Van de Vlaamse provincies telt West-Vlaanderen de minste vertrekkers (15), maar tegen de Waalse provincie Luxemburg kan ze niet op: vandaaruit vertrok nog niemand naar Syrië of Irak.

Voornamelijk Belgen

In de databank duiken 23 verschillende nationaliteiten op. 372 van de 614 namen in de databank hebben de Belgische nationaliteit, niet zelden aangevuld met nog een tweede nationaliteit. Volgens het OCAD staat vast dat meer dan de helft van de Belgen van Marokkaanse origine is.

'Onder de 457 Syriëstrijders tellen we ook enkele tientallen bekeerlingen', zegt Van Tichelt aan Knack. 'Het is natuurlijk moeilijk om exact vast te stellen of te definiëren wie een bekeerling is. Denk aan kinderen uit gemengde huwelijken of met een verschillende etnische achtergrond.'

Na de Belgische nationaliteit wordt de top vijf vervolledigd door Marokkanen (39), Russen (25), Fransmannen (16) en Algerijnen (13).