Turkije zegt neen tegen staakt-het-vuren met Koerdische milities
Recep Tayyip Erdogan Foto: AP

Turkije aanvaardt de aankondiging door de Verenigde Staten van een staakt-het-vuren met de Koerdische milities in Syrië niet. Dat verklaarde de Turkse minister van Europese Zaken Omer Celik aan het proregeringsagentschap Anadolu. De woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontkende eveneens dat een staakt-het-vuren met de Koerdische milities van kracht is en zei dat de militaire operatie zal voortgaan.

“We aanvaarden dat onder geen enkele omstandigheid”, aldus de minister. “De Republiek Turkije is een soevereine en legitieme staat”, die volgens de minister niet op gelijke voet kan geplaatst worden met “een terroristische organisatie”. Hij verwijst naar de Democratische Unie Partij (PYD), een Koerdische politieke partij in Syrië. Daarom kan er volgens hem ook geen sprake zijn van een “overeenkomst of akkoord” tussen beide.

Er is geen mogelijkheid op een staakt-het-vuren, zolang dat de Volksbeschermingseenheden (YPG), de gewapende tak van de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD), westwaarts blijven oprukken, aldus woordvoerder Ibrahim Kalin van de Turkse president Erdogan. De YPG moet zich zo snel mogelijk terugtrekken ten oosten van de Eufraat.

Het Turkse leger is sinds vorige week woensdag bezig met een grondoperatie in het noorden van Syrië. Het bestrijdt er niet enkel Islamitische Staat, maar richt zich ook tegen de Koerdische milities die in het noorden van Syrië aanwezig zijn. Dat veroorzaakte ongerustheid in Washington, dat zowel in Turkije als in de Koerden een bondgenoot ziet in de strijd tegen IS.

Washington kondigde dinsdag aan dat de Koerdische milities en Turkije overeengekomen waren hun vijandelijkheden te staken.

# Belga context ## Related picture(s) [TURKEY - EU - POLITICS - GOVERNMENT - PARL...]

## Related article(s) [Conflit en Syrie - Les forces turques et l...]

[Geweld Syrië - Turkije en Koerdische milit...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)