Dubai Opera, het nieuwe operagebouw in Dubai, opent vandaag de deuren. Het gebouw krijgt een plaats naast het grootste bouwwerk ter wereld, de Burj Khalifa. Met de schouwburg wil Dubai de concurrentie aangaan met Sydney, waar het bekende Sydney Opera House gelegen is.

‘Het gebouw heeft een fantastische vorm. Als mensen ernaar kijken, zien ze meteen dat het lijkt op een zeilschip, een traditioneel Arabisch zeilschip genaamd de Dhow’, zegt directeur Jasper Hope. ‘Boten zijn belangrijk voor de bevolking in Dubai en dit zullen bezoekers weerspiegeld zien in Dubai Opera.’

Dubai Opera heeft een centraal auditorium. Deze ruimte kan voor wel drie verschillende doeleinden gebruikt worden. ‘Het kan een theater zijn met een prosceniumboog, een concertgebouw en het kan een ruimte zijn voor tentoonstellingen’, aldus Hope.

Er zijn in totaal 1.901 zitplaatsen en de oppervlakte van het gebouw bedraagt maar liefst 5.789 vierkante meter. Toch komt gebouw daarmee nog niet echt in de buurt van Sydney Opera House, een gebouw met meer dan 5.000 stoelen en een oppervlakte van 18.000 vierkante meter.

Op de openingsavond, woensdagavond, is een concert gepland van Plácide Domingo, een wereldberoemde operazanger en dirigent. En dat blijkt een goede zet te zijn geweest: in minder dan drie uur raakte het optreden uitverkocht.