‘Hoe gaan we verlaging vennootschapsbelasting in hemelsnaam financieren?’
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA, links) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Foto: BELGA

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vraagt zich af hoe de federale regering de verlaging van de vennootschapsbelasting nog kan financieren, nadat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gezegd heeft dat er geen meerwaardebelasting komt.

Om het tarief in de vennootschapsbelasting te laten zakken van 33,99 naar 20 procent moet de federale regering op zoek naar 4,5 miljard euro. In eerste instantie werd daarvoor onder meer gedacht aan een meerwaardebelasting voor wie zijn bedrijf of een stuk van zijn bedrijf verkoopt met winst, en aan een verhoging van de roerende voorheffing. Maar in de definitieve onderhandelingsnota van minister Van Overtveldt is van beide pistes geen sprake meer.

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters stelt zich daar vragen bij. ‘Ik maak mij zorgen of die verlaging van de vennootschapsbelasting nog wel budgetneutraal georganiseerd kan worden’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Rechtvaardige fiscaliteit

‘De fundamentele vraag is nu hoe je in hemelsnaam naar die 20 procent kan gaan als je weet dat je de belastbare basis met 30 miljard euro moet verbreden.’ Peeters zal nu eerst het resultaat van de besprekingen binnen de regering afwachten, op basis van de nota van Van Overtveldt. Daarna zal hij, als dat nodig is, ‘op het juiste moment zelf concrete voorstellen doen over rechtvaardige fiscaliteit’.