Van Overtveldt spaart de belegger
Foto: Photo News

De roerende voorheffing gaat niet omhoog en er komt geen meerwaardebelasting om een lager tarief in de vennootschapsbelasting te financieren. Zo staat in de definitieve onderhandelingsnota van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

‘Het gaat de goede richting uit’, klonk het de voorbije dagen al in liberale hoek. Open VLD is allergisch voor nieuwe belastingen. Zeker bij een verhoging van de roerende voorheffing of een meerwaardebelasting komen bij de liberalen de haren overeind. In het definitieve voorstel dat Van Overtveldt gisteren neerlegde, is van die nieuwe belastingen geen sprake meer. Nochtans stonden die twee sporen nog prominent vermeld in de eerste voorstellen die in de zomer circuleerden.

‘De roerende voorheffing is de voorbije jaren al opgetrokken van 15 naar 27 procent’, luidt het. Bovendien zou een verdere verhoging naar 30 procent ‘slechts’ zo’n 330 miljoen euro opleveren. Dat is veel geld, maar een peulschil in vergelijking met de 4,5 miljard euro die gevonden moet worden om het tarief in de vennootschapsbelasting te laten zakken van 33,99 naar 20 procent.

Ook een meerwaardebelasting voor wie zijn bedrijf of een stuk van zijn bedrijf verkoopt met winst – de zogenoemde Coucketaks – staat niet meer in het definitieve voorstel van Van Overtveldt.

Voor de financiering van het lagere tarief wordt vooral gekeken naar de afschaffing van de notionele-interestaftrek. Als die helemaal verdwijnt, zou dat drie miljard euro kunnen opleveren. Daarnaast wordt het mes gezet in een hele rist andere aftrekken waarvan vennootschappen vandaag genieten. In regeringskringen wordt ervan uitgegaan dat dit soort nichemaatregelen om multinationals te lokken vroeg of laat toch voor de bijl van de Europese Commissie gaat.

Wat Van Overtveldt nu op tafel legt, is een streep door de rekening van CD&V. Vicepremier Kris Peeters wees er in de zomer nog op dat een vermindering van het tarief van de vennootschapsbelasting best gepaard gaat met een hogere roerende voorheffing. De partij pleit ook al langer voor een meerwaardebelasting om het Belgische fiscale systeem rechtvaardiger te maken. Bovendien waarschuwde Peeters dat een volledige afschaffing van de notionele-interestaftrek multinationals zou kunnen wegjagen uit ons land. ‘We bestuderen het voorstel’, klinkt het. ‘Het zal ons benieuwen dat het de schatkist geen cent kost.’

Op het kabinet-Van Overtveldt maakt men zich sterk dat de rekening klopt als een bus. ‘Zelfs zonder rekening te houden met mogelijke terugverdieneffecten die een lager tarief kan opleveren.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig