Goffin laat zich op US Open vloeren door nummer 122:
Foto: BELGA

Dag twee van de US Open is uitgedraaid op een zware ontgoocheling van de Belgen. Nadat eerst Kirsten Flipkens kansloos naar huis werd gemept door Simona Halep (6-0, 6-2) werd bij de mannen David Goffin verrassend uitgeschakeld. Onze landgenoot, nummer veertien op de wereldranglijst, verloor opmerkelijk genoeg in zijn eerste ronde van de meer dan honderd plaatsen lager gerangschikte Amerikaan Jared Donaldson (ATP-122) in vier sets: 4-6, 7-5, 6-4, 6-0.

Nochtans leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor David Goffin, twaalfde reekshoofd in New York. De minzame Waal won de eerste set met 6-4 en kwam ook set twee al snel op voorsprong. Maar die gaf hij uiteindelijk nog verrassend uit handen met 7-5. Plots lukte niets meer voor Goffin tegen de kwalificatiespeler. Goffin sloeg liefst zeventien dubbele fouten.

Thuisspeler Donaldson putte moed uit die setwinst en bezorgde Goffin vooral met een denderende opslag veel problemen. In geen tijd pakte hij ook de derde set met 6-4 en in de vierde set bood onze landgenoot geen weerstand meer tegen de negentienjarige Amerikaan.

Een shock voor Goffin, die zowel op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon het telkens minstens tot in de vierde ronde schopte. Er werd van Goffin ook verwacht dat hij in New York de tweede week zou halen. Deze nederlaag kost hem allicht ook zijn opmars op de wereldranglijst.

 "Ik was ergens helemaal anders" 

"Ik had geen fysieke problemen, het probleem was vooral mentaal. Ik was ergens helemaal anders", zo reageerde de Belgische nummer één.

"Ik wist dat hij de bal goed speelt van beide kanten en dat hij zich verplaatst met een zekere lichtheid. Het was niet gemakkelijk om tegenstand te bieden. Ik voel me nu een beetje aan het eind van mijn Latijn", aldus een teleurgestelde Goffin.

De Luikenaar beëindigde met de nederlaag van dinsdag zijn reeks van mooie Grand Slam-resultaten van dit jaar. Hij haalde op elk toernooi minstens de achtste finales, en op Roland Garros zelfs de kwartfinales. Hij zal nu een extra inspanning moeten doen op de Aziatische toernooien om dit jaar in de top 10 van de wereldranglijst te eindigen.

"Zeer speciale overwinning"

"Dit is een zeer, zeer belangrijke overwinning voor mij", reageerde de 19-jarige Jared Donaldson. "De sfeer was opzwepend en ik denk dat ik een zeer goede wedstrijd heb gespeeld", legt hij uit. "De omstandigheden waren echt moeilijk. Het was heel warm. Ik wist dat ik zeer efficiënt moest zijn met mijn slagen naar de achterkant van het veld, anders zou David me in alle richtingen laten lopen. Nadat ik de tweede set van hem gestolen had, nadat ik 4-2 achterstond, is de bal aan het rollen gegaan. Ik kreeg meer vertrouwen en heb gebruik gemaakt van de gelegenheden die ik kreeg. Het was geweldig!"

Donaldson, die gecoacht wordt door de ex-tennisser Taylor Dent, won de wedstrijd met 17 aces en 39 winnende slagen, terwijl Goffin liefst 17 dubbele fouten maakt. "Ik heb met Taylor veel vooruitgang geboekt in verband met mijn opslagen, maar ik heb vooral geleerd dat het verschil bij tennis zeer klein kan zijn. Het is cruciaal om goed na te denken over de belangrijke punten. Tegen iemand zoals Goffin, die lang speelt en zeer goed verdedigt, is een tweede opslag misschien wel de zwakste slag als je er voordeel moet uithalen. Ik ben heel agressief geweest elke keer dat ik daar de gelegenheid toe had en ik denk dat hij daarom zo veel dubbele fouten heeft gemaakt", zegt Donaldson nog. "Ik ben heel tevreden, maar ik ga zeker niet op mijn lauweren rusten. Het was maar de eerste ronde."

Donaldson ontmoet in de tweede ronde de Serviër Viktor Troicki (ATP 32), die won van de Moldaviër Radu Albot (ATP 97).

Goffin laat zich op US Open vloeren door nummer 122:
Foto: Photo News
Goffin laat zich op US Open vloeren door nummer 122:
Foto: BELGA
Goffin laat zich op US Open vloeren door nummer 122:
Foto: BELGA