Rudy De Leeuw: ‘Plan-Peeters werkt sociale onrust in de hand’
Foto: Bart Dewaele

ABVV-topman Rudy De Leeuw waarschuwt ervoor dat het ‘werkbaar werk’-plan van minister Kris Peeters sociale onrust in de hand werkt. ‘Omdat het voor de mensen niet vol te houden zal zijn’, zegt hij aan De Standaard.

‘Ik wil niet dreigen, maar ik voorspel dat het opleggen van de maatregelen in het “werkbaar werk”-plan van Peeters zal leiden tot conflicten in cruciale sectoren in ons land’, stelt de socialistische vakbondsvoorman Rudy De Leeuw meteen.

Het plan zet ‘de deur open voor werkgevers om hun personeel veel meer uren te laten kloppen’. Met als bijkomende resultaat dat werkgevers veel minder geneigd zullen zijn extra mensen aan te werven, ook al is er veel meer werk.

Peeters stoomt wetsontwerpen klaar

Peeters stoomde in volle zomer twee wetsontwerpen klaar, over werkbaar werk en de wet van 1996 op het concurrentievermogen. Het gaat onder meer over een voorstel rond de annualisering van de werktijd, wat de vakbonden hebben vertaald als de afschaffing van de 38 urenweek.

Nog dringender is de hervorming van de wet op het concurrentievermogen. Want in de herfst staat het tweejaarlijkse loonoverleg voor de deur, waarbij de Groep van Tien (het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden) afspraken moet maken over de maximale loonmarge voor de werknemers. De leidraad voor dit overleg is de wet van 1996, die erover waakt dat de loonkosten in ons land en die in de buurlanden op een gelijk peil blijven.

Beide dossiers kunnen niet veel uitstel verdragen. Peeters wil duidelijkheid van de sociale partners tegen eind dit jaar.

Centen en flexibel werk gaan samen

De Groep van Tien probeert momenteel de violen te stemmen over de voorstellen. Voor ABVV-topman De Leeuw kunnen het sociaal overleg over werkbaar werk en de wet op het concurrentievermogen alvast niet los van elkaar gezien worden. ‘Onderhandelen over de loonmarge en over meer flexibiliteit, dan kan toch niet anders dan samengaan.’

De Belgische werknemers behoren nu al bij de meest productieve ter wereld. Meer flexibiliteit zal de productiviteit nog verder doen stijgen, redeneert De Leeuw. Daarom moeten vakbonden en werkgevers afspraken maken over de verdeling van de winst die daaruit voortvloeit voor de bedrijven.

Ofwel komen er meer jobs door arbeidsduurverkorting of de werknemers hebben recht op een deel van de koek, stelt De Leeuw. ‘Tegelijk de werknemers flexibeler laten werken en via de hervorming van de wet van 1996 over de concurrentie een strikte loonnorm opleggen, dat is cadeaus geven aan de werkgevers’, voegt hij eraan toe.

Betoging eind september

Het worden de komenden weken in ieder geval delicate onderhandelingen binnen de Groep van Tien. Want de bonden zullen tegelijk bezig om hun achterban te mobiliseren voor een nationale betoging eind september tegen de regering-Michel. En er zijn ook plannen voor een nationale staking begin oktober.

Of overleg en actievoeren te verzoenen zijn? Volgens de ABVV-topman worden werknemers door de regering ‘gedwongen’ om te reageren. Hij verwijt de regering ‘een beleid van averechtse herverdeling, waarbij de werkgevers altijd krijgen en de werknemers altijd moeten geven’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig