REVIEW. Wiko Ufeel: Een smartphone die je de vijf geeft
Foto: Wiko

Een vingerafdrukscanner is een feature die je tot voor kort enkel op duurdere smartphones aantrof. Het Frans-Chinese merk Wiko laat met de Ufeel zien dat het ook anders kan, en bedacht in één moeite vijf vernieuwende toepassingen voor de sensor.

De naam Wiko doet vast niet bij iedereen een smartphone rinkelen. Toch is de zelfverklaarde ‘game changer’ intussen de vierde speler op de Belgische markt, met een aandeel van zes procent, en in thuisland Frankrijk zelfs de nummer twee.

De toestellen beschikken niet over de meest krachtige hardware, maar zijn wel prima gebouwd, hebben een fris design en – dat vooral – een straffe prijs-kwaliteitsverhouding. Voor de Wiko Ufeel betaal je € 199,99. In ruil krijg je een 5-inch smartphone met Android 6.0 Marshmallow (de meest recente versie), 4G-connectiviteit, een 13-megapixelcamera, ruimte voor twee simkaarten (naast een microSD-kaartslot) en zoals gezegd een vingerafdrukscanner, geïntegreerd in de thuisknop onder het scherm. Evenmin alledaags: een flits naast de voorste camera van 5 MP, voor nóg mooiere selfies. Kortom, behoorlijk wat waar voor je geld.

Hippe, drukke street art

Wiko mikt met de Ufeel op een brede, maar vrij jonge doelgroep van 15- tot 35-jarigen. Dat weerspiegelt zich vooral in het Urban-design van het toestel: een mix van metaal, zacht velours (op de backcover, voor een zandsteeneffect) en een interface vol graffiti en eigenzinnige iconen. Erg hip, al die street art, maar tegelijkertijd ook vreselijk druk en onduidelijk. Uiteraard kan je eenvoudig een meer rustgevende achtergrond instellen, maar liever hadden we een functie gezien om het complete thema te wijzigen, inclusief de app-icoontjes, zoals op de smartphones van Huawei. Nog een tip voor Wiko: haal de interface tegen de volgende software-update even door de spellingcontrole. Een telefoon die je begroet met ‘Walkom’ en het even later over ‘je lacatie’ heeft, boezemt niet veel vertrouwen in.

Naast deze schoonheidsfoutjes valt er gelukkig weinig aan te merken op de Ufeel. De 1,3 GHz-quadcoreprocessor en 3 GB werkgeheugen geven het toestel voldoende pit, het HD-scherm is helder en kleurrijk, en ook de camera is opvallend goed voor een telefoon uit deze prijsklasse. Het gaat overigens om dezelfde 13-megapixelsensor (de IMX258 van Sony) die je ook aantreft in de Sony Xperia XA, de OnePlus X en enkele andere apparaten.

REVIEW. Wiko Ufeel: Een smartphone die je de vijf geeft
Foto: Wiko

Scherpte en kleur zijn prima, enkel de belichting laat wat te wensen over: bij onderwerpen met veel contrast treedt in de lichte gebieden al gauw overbelichting op. In de handmatige modus kun je dit (gedeeltelijk) tegengaan met een belichtingscompensatie en uiteraard ook vrij experimenteren met zaken als witbalans en ISO-waarden.

De camera biedt voorts enkele handige extra’s zoals een glimlachsluiter, DualView (fotograferen of filmen met beide camera’s tegelijk) en groothoekselfies.

Veelzijdige vingerafdrukscanner

De grootste blikvanger van de Ufeel is evenwel niet de camera, maar de vingerafdrukscanner. Origineel daaraan is dat je met vijf verschillende vingers evenveel handelingen kan uitvoeren of automatiseren. Gebruik bijvoorbeeld je duim om het toestel te ontgrendelen, je wijsvinger om de camera te starten, je middelvinger om je Gmail-inbox te openen of om een belangrijk contactpersoon te bellen, enzovoort… Dat je meerdere afdrukken kan registreren is niet nieuw, maar de Ufeel is voor zover wij weten het eerste toestel waarmee je aan elke vinger een andere actie kan toewijzen. Een klein minpunt wel: elke actie werkt uitsluitend vanuit de vergrendelingsstand en dus niet wanneer je de smartphone al aan het gebruiken bent. Dat zou het snufje nog veelzijdiger maken, dus hopelijk past Wiko dit bij een volgende software-update nog even aan.

Nog vermeldenswaard is dat de Ufeel nagenoeg geen ‘bloatware’ bevat; nutteloze apps waar niemand op zit te wachten. Wel levert Wiko een handvol praktische toepassingen, zoals Codeervak en Apps lock (om bestanden te encrypteren en apps te blokkeren voor onbevoegden), en Telefoon Assistentie om de instellingen van de smartphone te optimaliseren.

De Wiko Ufeel verwisselt voor net geen € 200 van eigenaar en is beschikbaar in vijf kleuren: Space Grey, Chocolate, Slate, Lime en Creamy.