De officiële Belgische inzending voor de Oscars is dit jaar Robin Pronts speelfilmdebuut D’Ardennen. Dat maakte een jury van vier mensen uit de Belgische filmindustrie vandaag bekend.

De Vlaamse thriller met in de hoofdrol Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval, dingt mee voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

D’Ardennen ging in september vorig jaar in wereldpremière op het filmfestival van Toronto, opende kort daarna het Film Fest Gent en was verder geselecteerd voor een rist festivals waaronder Rotterdam, Glasgow, Cleveland en Les Arcs.

Remakerechten

De film van Pront werd ook al verkocht aan tal van landen waaronder Nederland, Zweden, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk alsook de Verenigde Staten waar distributeur Film Movement de film dit najaar uitbrengt in o.a Los Angeles en New York. Ondertussen zijn ook de Amerikaanse remakerechten van D’Ardennen verkocht.

Of ook D’Ardennen zal meeschrijven aan de Belgische Oscargeschiedenis weten we pas later dit jaar. Alle films ingezonden voor de categorie van Beste Niet-Engelstalige Film worden de komende maanden bekeken door de leden van de academie.

Welke van die films effectief genomineerd worden voor de Oscars, wordt aangekondigd op 24 januari 2017. De uitreiking vindt vervolgens plaats op 26 februari.

Belgische Oscarkandidaat bekendgemaakt
Foto: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig