Bisschoppen willen religieuzere godsdienstles
Johan Bonny Foto: BELGA

Er zijn plannen om het vak godsdienst in het katholiek onderwijs te hervormen. De Vlaamse bisschoppen willen dat de leerlingen in het secundair de fundamenten van het christendom weer beter leren kennen, zo blijkt uit een brief van de Antwerpse bisschop Johan Bonny die De Morgen kon inkijken.

De bisschoppen stichten een werkgroep met twintig leden - vijf onderwijsinspecteurs, vijf godsdienstleerkrachten, vijf theologen en vijf docenten uit de katholieke lerarenopleiding - die tegen Pasen volgend jaar een eindrapport afleveren. Hun bevindingen moeten dan vanaf het schooljaar 2018-2019 voelbaar worden in de klas. Leerlingen kunnen daar dan bijvoorbeeld weer leren wat de verschillende sacramenten inhouden en wat het verschil is tussen een zalig- en heiligverklaring.

Volgens topman Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen is het 'godsdienstiger' maken van de godsdienstlessen niet in tegenspraak met de 'dialoogschool' waarnaar hij streeft. 'Het gaat hier om een basis waarover je gehoord moet hebben, of je nu zelf katholiek bent of niet', zegt hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig