IN BEELD. De zomer van 2016 in 16 foto's
Foto: rr
De tv-journaals, kranten en nieuwssites even links laten liggen de voorbije zomervakantie? Geen probleem. Bekijk hier wat u gemist heeft: de zomer van 2016 in 16 foto's.

1 juli – Op het EK voetbal in Frankrijk verliezen de Rode Duivels de kwartfinale tegen Wales. Bondscoach Marc Wilmots moet plaatsruimen voor de Spanjaard Roberto Martínez na een ontgoochelend toernooi. Uiteindelijk is het Portugal die het EK zal winnen in de finale tegen Frankrijk.

 

6 juli – Dé hype van deze zomer is ongetwijfeld Pokémon Go. Nog altijd jagen duizenden mensen overal ter wereld op de populaire monstertjes. Dat al die Pokémonfans soms voor hinder zorgen door massaal naar anders rustige en verlaten plekken te trekken, moeten we er wel bijnemen. 

 

13 juli – Na het verloren brexit-referendum neemt premier David Cameron afscheid van Downing Street 10. Zijn minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, neemt drie weken na het referendum zijn positie van premier en leider van de Britse Conservatieven over. Meteen maakt May schoon schip: slechts twee ministers mogen op post blijven. Ondertussen laten de brexit-onderhandelingen op zich wachten: het Verenigd Koninkrijk vraagt meer tijd. 

 

14 juli - Een vrachtwagen rijdt in op een massa mensen die naar het vuurwerk in de Franse stad Nice aan het kijken zijn. Op de beroemde Promenades des Anglais komen 84 mensen om het leven op deze bloederige 'Quatorze Juillet'. De dader wordt neergeschoten door de politie. Het is het begin van een reeks moorddadige gebeurtenissen in Europa: ook in München, Charleroi en Saint-Etienne-du-Rouvray vallen dodelijke slachtoffers of gewonden.

 

15 juli  – Tijdens een gewelddadige militaire coup in Turkije komen bijna 300 mensen om het leven. Even lijkt het leger de macht te grijpen, maar uiteindelijk slaagt president Erdogan erin het verzet de kop in te drukken. Hij gebruikt de staatsgreep om overheidsdiensten te zuiveren: zo'n 18.000 mensen, waaronder heel wat rechters, militairen en leerkrachten, worden aangehouden. Ook in ons land raken de gemoederen verhit tussen aanhangers en tegenstanders van de Turkse president.

 

24 juli – De Brit Chris Froome wint voor de derde maal in zijn carrière de Ronde van Frankrijk. Ook al moet hij een stuk van de mythische Mont Ventoux te voet op, niemand kan hem echt bedreigen. Ook onze Belgische renners tonen zich in de Tour. Zo rijdt Greg Van Avermaet na etappewinst drie dagen in het geel en wint Thomas De Gendt diezelfde rit met aankomst op de Mont Ventoux. 
 

28 juli – Khizr Khan,  vader van een Amerikaanse militair die sneuvelde in Irak, haalt op de Democratische Conventie in Philadelphia hard uit naar de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Hij verdenkt hem ervan nog nooit de Amerikaanse grondwet gelezen te hebben en houdt een vurig pleidooi voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Trump reageert door Khans vrouw te schofferen en creëert zo opnieuw een heuse mediarel. 

 

31 juli  - Beyoncé Knowles speelt het Koning Boudewijnstadion plat tijdens haar Formation Tour. Meer dan 50.000 toeschouwers smullen van de opzwepende show van Queen B. Later deze zomer kaapt ze nog acht awards weg op de MTV Video Music Awards.

 

2 augustus – Op sociale media wordt met afgrijzen gereageerd op racistische uitlatingen na het overlijden van de 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri. De jongen uit Genk overleed enkele dagen eerder in Marokko bij een ongeval met een quad. De racistische reacties schieten bij haast alle politici in het verkeerde keelgat.  

 

10 augustus – Heel wat landen worden geteisterd door hevige bosbranden. Op het Portugese eiland Madeira komen drie mensen om het leven. En op het Portugese vasteland zelf sneuvelen 35.000 hectaren bos. Ook in de buurt van Marseille en La Palma, Mallorca, liggen heel wat bossen in as. Het ergste maken ze echter mee in de Verenigde Staten. Daar moeten in Californië maar liefst 80.000 mensen hun huis achterlaten.

 

14 augustus – In Rio de Janeiro pakt ons land zes Olympische medailles. Naast Dirk Van Tichelt (brons, judo), Jolien D'hoore (brons, baanwielrennen), de Red Lions (zilver, hockey) en Pieter Timmers (zilver, zwemmen) wint meerkampster Nafi Thiam goud op de zevenkamp. Ook Greg Van Avermaet verrast met goud op de Olympische wegrit. Daarmee doet ons land het voor het eerst weer even goed als tijdens de Spelen van Atlanta. 

 

18 augustus –  Een foto van een jongetje gaat de wereld rond. De vijfjarige Omran, die met een hoofd vol bloed en stof in een ambulance zit nadat hij een luchtaanval in Aleppo overleefde, is een zoveelste bewijs van de gruwel van de oorlog in Syrië. De ganse wereld reageert in shock maar de onderhandelingen over een wapenstilstand blijven aanslepen. 4.500 kinderen zouden in Aleppo al om het leven zijn gekomen sinds de oorlog er in 2011 uitbrak.

 

18 augustus - Je kan er niet omheen: 2016 is hét jaar van de Belgische band Bazart. Zowel op Rock Werchter als op Pukkelpop breekt Bazart als festivalband helemaal door. Vorig jaar zorgden ze met 'Goud' al voor een monsterhit op de radio, en dit jaar moet de nieuwe single 'Chaos' niet veel onderdoen. Hun debuutalbum, 'Echo', ligt op 23 september de rekken. 

 

22 augustus – Jazzmuzikant Jean Baptiste 'Toots' Thielemans is niet meer. Thielemans, geboren in de Brusselse Marollen, werd wereldberoemd met zijn mondharmonicaspel. In de jaren vijftig trok hij naar de VS waar hij met de groten uit de jazzwereld samenwerkte. Thielemans overleed in het ziekenhuis, waar hij verzorgd werd na een val vorige maand.

 

24 augustus - Bij een aardbeving in Centraal Italië vallen meer dan 280 doden. Verschillende dorpjes, zoals hier Amatrice, zijn haast volledig vernield. Ook L'Aquila, waar in 2009 nog een zware aardbeving plaatsvond, wordt niet gespaard. 

 

24 augustus – De burgemeesters van vier Zuid-Franse steden beslissen om het dragen van een boerkini op het strand te verbieden.  Ze zien het kledingstuk als een provocatie en als symbool van de onderdrukking van moslima's. Ook de Franse premier Manuel Valls oordeelt dat 'stranden, net zoals alle openbare ruimtes, gevrijwaard moeten worden van religieuze statements.' Even pleit ook in ons land N-VA voor een nationaal boerkiniverbod aan de kust, al geeft voorzitter Bart De Wever later aan dat een algemeen verbod juridisch niet haalbaar is. Ook Cannes trekt al snel het boerkiniverbod in nadat er heel wat heisa om ontstaan is.