Facebook stelt KU Leuven ‘supercomputer’ ter beschikking
(archiefbeel)d Foto: AFP

Facebook AI Research, een tak van Facebook voor onderzoek naar artificiële intelligentie (AI), stelt 22 krachtige servers ter beschikking van 15 onderzoeksgroepen in 9 Europese landen. De KU Leuven is een van de geselecteerde universiteiten. Vijf professoren van het departement Elektrotechniek zullen die servers kunnen gebruiken om hun onderzoek rond artificiële intelligentie een versnelling hoger te schakelen. Dat maakten de universiteit en Facebook maandag bekend.

Wat mogelijk is binnen het onderzoek naar AI, hangt gedeeltelijk af van de krachtige computers waarop de onderzoeksalgoritmes lopen, legt de universiteit uit. Dergelijke computers met extra krachtige grafische kaarten (GPU’s) zijn echter heel duur. Facebook stelt nu 22 van zulke krachtige servers ter beschikking van onderzoeksgroepen op 9 universiteiten, waaronder de KU Leuven die twee GPU-servers krijgt.

“Er was lange tijd een grote kloof tussen wat mensen en computers bijvoorbeeld konden ‘zien’ op een foto”, zegt professor Luc Van Gool, een van de onderzoekers die op de Facebook-servers zal werken. “Daar kwam recent verandering in door de introductie van deep learning. Dat is de nieuwe generatie van artificiële neurale netwerken, geïnspireerd op hoe onze hersenen werken. Deze nieuwe methode heeft voor een doorbraak gezorgd in tal van toepassingen, zoals spraak- en beeldherkenning. Alleen hebben we voor dit soort zwaar rekenwerk speciale machines nodig, zoals GPU-servers.”

Dankzij de GPU-servers van Facebook zullen de vijf professoren hun onderzoek naar ‘deep learning’ een versnelling hoger kunnen schakelen, klinkt het. “Een van de zaken die wij onderzoeken, is hoe een computer juist kan ‘reageren’ op iets dat hij ‘ziet’ op de videobeelden”, aldus professor Tinne Tuytelaars, die ook met de servers aan de slag zal gaan. “Een mogelijke toepassing is het autonoom laten vliegen van drones. Daarbij moeten zij niet alleen een bepaald traject leren kennen, ze moeten zich ook kunnen aanpassen aan de omstandigheden, zoals wind of een vogel die onverwacht opduikt.”

Yann LeCun, directeur van Facebook AI Research (FAIR), stelt in een blogpost dat het leveren van technologie die “deze getalenteerde teams van onderzoekers” nodig hebben, “snellere vooruitgang zal opleveren” en “innovatie in de hele sector zal aanwakkeren”. Het FAIR-team zal ook samenwerken met de onderzoeksgroepen die van de GPU-servers kunnen gebruikmaken. De resultaten van het onderzoek op die servers zal ook via ‘open source’ ter beschikking gesteld worden voor verder onderzoek en gebruik.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in