Oezbeekse president getroffen door hersenbloeding
Foto: AFP

De Oezbeekse president Islam Karimov (78) heeft zaterdag een hersenbloeding gehad. Dat heeft zijn dochter gezegd.

Karimov ligt op intensieve zorgen. ‘Zijn toestand is stabiel en het is te vroeg om prognoses te maken’, schrijft een van zijn dochters, Lola Karimova-Tilljajeva, op Instagram.

De Oezbeekse regering kondigde zondag aan dat Karimov in het ziekenhuis lag, maar zonder details te geven.

Geen opvolging

In de Centraal-Aziatische regio bestaat nu vrees voor instabiliteit. De opvolging van de autoritaire Karimov, die al aan de macht is sinds de onafhankelijkheid in 1991, is immers niet geregeld.

Aangezien de autoriteiten voor het eerst openlijk over een ziekte van de staatsleider berichten, gaan waarnemers ervan uit dat hij zwaar ziek is of op sterven ligt. Op 17 augustus verscheen hij voor de laatste keer op televisie.

Kremlin

Het Kremlin hoopt dat Karimov weer beter wordt. ‘Het Kremlin hoopt dat de president van Oezbekistan snel herstelt’, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. ‘We willen alleen maar positief nieuws horen over de gezondheid van de president.’

Islam Karimov houdt zijn land in een ijzeren greep. De voormalige communistische apparatsjik is doodsbenauwd voor kritische stemmen en begraaft elke dissidentie onmiddellijk achter de tralies. Volgens Human Rights Watch zitten er tien- tot twaalfduizend politieke en religieuze gevangenen in de cel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig