N-VA-voorzitter Bart De Wever verduidelijkt de partijlijn: ‘een verbod in de publieke ruimte is een brug te ver en juridisch niet haalbaar’

Voor alle duidelijkheid, de N-VA blijft principieel gekant tegen de boerkini. ‘We keuren die unaniem af,’ zo zei De Wever in het VRT Journaal na afloop van het partijbestuur. ‘Het is een symbool van ongelijkheid tussen man en vrouw, zelfs wanneer die vrijwillig gedragen wordt. We zien die liever niet.’ De verboden in gemeentelijke zwembaden, blijft de partij dan ook steunen.

‘Juridisch niet haalbaar’

Maar een algemeen verbod acht De Wever ‘juridisch niet haalbaar. Een verbod in de publieke ruimte is een brug te ver.’

Nochtans had Vlaams parlementslid Nadia Sminate opgeroepen tot een verbod voor heel Vlaanderen of het land. ‘We leven in Vlaanderen en wij bepalen de regels. Als we zeggen dat we grenzen moeten stellen en onze normen en waarden moeten doen naleven, moeten we dat ook doen,’ zo stelde ze.

Interne discussie beslecht

De demarche van Sminate stootte evenwel op kritiek binnen de partij. Meer bepaald Kamerlid Hendrik Vuye nam het voorstel op de korrel. ‘Dergelijke beperkingen van vrijheden moeten proportioneel zijn en beantwoorden aan een dwingende maatschappelijke noodwendigheid,’ zo zei hij in De Standaard, ‘Een gemeentelijk boerkiniverbod kan in sommige gevallen nuttig zijn, een nationaal verbod minder.’

De N-VA stelt zich nu, bij monde van de voorzitter, op de lijn van Vuye. Daarmee lijkt de interne discussie over dit dossier beslecht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig