Van festivals afschuimen tot een rijbewijs halen: dit zijn de items op het verlanglijstje van de gemiddelde tiener.

De beste versie van onszelf worden

Dood aan de muurbloem, elke tiener wil er nieuw uitzien. Op ons twintigste zijn die lippen voller en die buik strakker. Beetje bij beetje timmeren we aan een iconische garderobe en experimenteren we tevoren met ons haar. We laten het groeien, rijgen er dreadlocks in en scheren onszelf weer kaal.

Alleen reizen, liefst buiten Europa

Onze koffer is al langer onze trouwste gezel. Hoe langer het spoor dat de trolleywieltjes achterlaten, hoe boeiender de reis. De trekformule doet het goed en alleen reizen is niet gelijk aan eenzaam zijn. Afrika, de Westkust of Indonesië: we prikken onze duimspijkers zélf op de kaart.

Onze goede inborst tonen

Dat gekantelde bootjes en mensen in nood doorgaans een ver-van-ons-bed-show zijn, compenseren we graag door een week alles op alles te zetten in een derdewereldland, mee te bouwen aan een schooltje in de rimboe of uitgemergelde Afrikanen te voeden. De wereld ziet er een weekje mooier uit en ons geweten is gesust.

Van festival naar festival trekken

Festivalbandje na festivalbandje rijgen we rond onze pols als bezegeling van onze muziekliefde. Zo gauw we in ons Belgenland vanop de eerste rij de kuit van onze lievelingsartiest hebben aangeraakt, haasten we ons naar exotischer regionen om de festivalmaniak uit te hangen. Weekje Sziget, iemand?

Onszelf intellectueel bewijzen

Naast al dat feestgedruis, zetten we ook intellectueel graag de bloemetjes buiten. Voor we de kaap van twintig bereiken, willen we literaire werken op onze lezerslijst afgevinkt hebben en trots kunnen inpikken wanneer het gaat over het Elektracomplex of de sociaal-Darwinisten.

Ons netwerk een schoonmaakbeurt geven

Niet dat we de tot nu toe verworven vrienden niet koesteren, maar uit nieuwsgierigheid hopen we nieuwe mensen te kunnen sprokkelen, liefst van over de hele wereld. Als we dat lief niet kunnen vinden tijdens het trekken, nemen we genoegen met een exemplaartje van Vlaamse bodem.

Een rijbewijs halen

Voor u denkt dat het ons volledig aan realiteitszin ontbreekt: ook wij willen onze handen rond het stuur klemmen en voorrang aan rechts verlenen. Iedere rijpe tiener verlangt naar het moment waarop moeder taxi niet meer bij de parking van die club staat te dralen op het afgesproken uur.

Onszelf vieren

Middelbaar doorstaan, borsten en/of baarden kweken, een kot in ere houden: het leven is voor ons zwaar genoeg. Daarom vieren wij voor ons 20ste graag onszelf. Een bescheiden tegeldansavond moet het onderspit delven voor een feest dat in het collectief geheugen blijft zitten als onvergetelijk.