Silicon Valley waarschuwt Nederland: ‘Gunstig belastingregime behouden, anders...’
De brief kwam er op vraag van premier Rutte Foto: BELGA

Apple, Google, Facebook en andere technologiereuzen uit Silicon Valley zijn in de pen gekropen om Nederland te waarschuwen een gunstig investeringsklimaat te behouden. Anders zullen Amerikaanse investeringen en de bijhorende jobs onder druk komen te staan.

In de brief, die in mei verstuurd werd naar premier Mark Rutte en waarover Het Financieele Dagblad bericht, benadrukken de techbedrijven dat Nederland altijd een favoriete bestemming is geweest voor Amerikaanse bedrijven, in het bijzonder wegens de gunstige belastingdeals die ze bij onze noorderburen konden sluiten.

‘Het belastingregime voor bedrijven is een belangrijk beleidsinstrument geweest voor het creëren van jobs en economische groei’, schrijven ze. ‘Het elimineren van een of meerdere aspecten ervan zal een negatieve impact hebben op zowel de bestaande Amerikaanse investeringen als de stroom van nieuwe investeringen naar Nederland.’

De brief komt er nadat onderzoek van de Europese Commissie ertoe leidde dat multinationals belastinggeld moeten terugbetalen aan verschillende landen. Die landen hadden de bedrijven voordelige taksdeals gegeven, via rulings, om zo meer investeringen aan te trekken. Maar volgens de Commissie is dat oneigenlijke staatssteun. Zo moet Starbucks miljoenen terugbetalen aan Nederland. Ook in België moeten tientallen bedrijven geld terugbetalen aan de staat.

Daardoor is er veel onzekerheid ontstaan, zeggen de Silicon Valley-iconen. ‘Een stopzetting van de praktijk van rulings, zonder redelijke alternatieven, zal het investeringsklimaat in Nederland schaden, met minder buitenlandse investeringen en jobverlies tot gevolg.’

De brief kwam er overigens op vraag van premier Rutte zelf, die tijdens een bezoek aan de VS in februari aan de Silicon Valley-reuzen had gevraagd hoe Nederland aantrekkelijk kon blijven voor investeringen.