Daders wilden wellicht sporen uitwissen
Foto: BELGA

Het lijkt erop dat de daders van de brandstichting bij het NICC sporen in onderzoek naar een eerdere misdaad wilden uitwissen. Veel kans dat ze zelf nieuwe sporen hebben achtergelaten.

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek, waar afgelopen nacht brand is gesticht, is het centrale orgaan in ons land voor sporenonderzoek bij criminele feiten. Het Instituut beschikt over een multidisciplinair team en hooggespecialiseerde laboratoria. Ze werken enkel op vraag van de magistratuur. 

‘Veel halen uit weinig’ is het motto van het Instituut. Ze bedoelen het letterlijk. Bloedspatten, haren, kogelhulzen, kruitsporen, een beetje inkt of een stukje textiel: het minste detail kan tot het ophelderen van een misdaad leiden. Dat gebeurt niet zoals in het populaire tv-programma CSI, waarschuwen ze zelf op hun website: ‘Het is onmogelijk om vijftig minuten na de opname van sporen al aan te wijzen wie de dader is.’

'Cruciaal werk'

Maar het werk van het NICC is wel cruciaal voor de grote misdaadonderzoeken in dit land, zegt ook justitie-expert Brice De Ruyver. Bovendien heeft het NICC twee belangrijke dna-databanken in huis: een met dna van daders die veroordeeld zijn voor zware feiten, en een met niet-geïdentificeerde stalen.

Hij concludeert dan ook: ‘Het is erg aannemelijk dat de daders sporen naar eerdere misdaden hebben willen uitwissen. Maar het lijkt er veeleer op dat ze nieuwe sporen hebben achtergelaten. Je mag er vanop aan dat de experts van het NICC wel wat zullen vinden. Wie een aanslag pleegt, laat altijd een bepaald profiel achter. Het zou om daders van eerdere terreuraanslagen kunnen gaan, maar ook om criminelen van gemeen recht, naar wie op dit moment onderzoek bezig is.’

Specialisten voor alle onderzoeken

Het NICC heeft specialisten in huis voor alle mogelijke sporenonderzoeken. Zowel microsporen van drugs op kleding of het lichaam, als kruitresten op de handen en kleding van verdachten of op objecten. Sommigen zijn expert in brandonderzoeken, anderen in mechanische ballistiek - analyse van wapen en munitie, vergelijken van teruggevonden kogels en hulzen - of in genetische identificatie.

Hoewel ze zelf strikt neutraal zijn, werken de deskundigen uiteraard ook samen met politie en gerecht: ze verlenen advies aan politiediensten over het veiligstellen van sporen en over de interpretatie van analyses in het laboratorium. Ze getuigen indien nodig voor de rechtbank.

Er zijn intussen vijf verdachten opgepakt, meldt het Brusselse parket.