Bij het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek in Neder-Over-Heembeek (NICC) is afgelopen nacht brand gesticht. De vijf personen die werden opgepakt zijn weer vrijgelaten, meldt het Brusselse parket. Verschillende labo's raakten beschadigd en mogelijk zijn ook sporen in gerechtelijke dossiers vernietigd.

De daders drongen rond 2 uur met een voertuig het terrein van het NICC binnen, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. 'Op welke manier ze nadien brand gesticht hebben in het gebouw, is nog niet duidelijk.'

De daders zouden hun voertuig vlak bij het gebouw geparkeerd hebben om vervolgens vanop het dak van het voertuig een raam stuk te slaan en een ontvlambaar product naar binnen te gieten. Dat werd in brand gestoken, waarna ze ook hun voertuig in brand staken en de vlucht namen. Kort na de feiten werden in de omgeving vijf personen opgepakt. Zij zijn later weer vrijgelaten. 'Op dit ogenblik is er niemand in verdenking gesteld', zegt Van Wymersch.

Om 11 uur gaf het parket een persconferentie:

Laboratorium

Het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek, kortweg NICC, is een federale wetenschappelijke instelling, die helpt om bewijzen te vinden bij misdrijven. De nationale DNA-databank is daar ook gevestigd. Het lijkt erop dat de daders van de brandstichting bij het NICC sporen in onderzoek naar een eerdere misdaad wilden uitwissen. Maar zeker is dat niet. Een actie tegen justitie is bijvoorbeeld ook mogelijk. Of ze een specifiek labo in brand wilden steken, of heel het gebouw is niet duidelijk. Het onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen over de motieven.

Het labo dat het zwaarst beschadigd is, richtte zich op microsporen, zoals haren, en forensische entomologie. Bij dat laatste worden insecten op een lijk gebruikt om het tijdstip van overlijden vast te stellen. Ook diatomeeën werden er onderzocht, kiezelwieren die gebruikt worden om een verdrinkingsdood vast te stellen. In het labo worden zo'n honderd zaken per jaar behandeld, momenteel zouden er een tiental onderzoeken bezig zijn.

Ook in de andere labo's is er veel schade, door het vuur maar ook door de rook en het bluswater. De kans is reëel dat door de brand belangrijke sporen in gerechtelijke dossiers vernietigd zijn, zegt adviseur-generaal Frabrice Gason.

Het NICC werd passief bewaakt. Met camera's dus. Er zijn geen militairen aanwezig, en ook 's nacht zijn er geen bewakers. 'We hebben de voorbije jaren wel enkele kleine inbraken gehad maar nog nooit een dergelijke gerichte aanval zoals vandaag', zegt directeur Jan de Kinder. 'Het personeel is dan ook geschokt.'

'Geen aanwijzingen van terrrorisme'

Voorlopig wordt er niet gedacht aan een terreuraanslag, al wordt dat ook niet volledig uitgesloten. 'Op dit moment kan nog niet bevestigd worden dat het gaat om een daad van terrorisme, maar alle pistes worden onderzocht', zegt Van Wymersch. 'Het is wel duidelijk dat het NICC niet toevallig werd gekozen, het instituut heeft gevoelige informatie over heel wat uiteenlopende gerechtelijke dossiers.'

Vannacht hadden verschillende getuigen explosies gehoord. 'Maar waardoor die veroorzaakt werden, is nog niet duidelijk', zegt het parket. De ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse. 'Een brand kan steeds een explosie veroorzaken, zeker in een laboratorium waar heel wat stoffen aanwezig zijn die ontvlambaar of explosief zijn', verklaarde het parket eerder al. Er zijn geen explosieven gevonden.

De Brusselse brandweer kwam met twee brandweerploegen ter plaatse en kon het vuur blussen. Gewonden vielen er niet. Gezien de schade zal het vermoedelijk enkele weken duren voor het NICC weer volledig operationeel is, zegt adviseur-generaal Gason.

Het parket is een onderzoek gestart voor opzettelijke brandstichting en beschadiging door ontploffing.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in