Parijs, Berlijn en Warschau willen banden aanhalen na Brexit
Van links naar rechts: Jean-Marc Ayrault (Frankrijk), Frank-Walter Steinmeier (Duitsland) en Witold Waszczykowski (Polen). Foto: EPA

De Duitse, Franse en Poolse ministers van Buitenlandse Zaken hebben zondag een toenadering van hun landen naar voren geschoven. Die moet het mogelijk maken dat een Europese Unie tot stand komt die flexibeler en efficiënter is. Aanleiding is de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten.

Het trio zat rond de tafel naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de zogenaamde Weimardriehoek, een diplomatiek format waarin de drie landen zetelen. In een gemeenschappelijke verklaring stelden de drie ministers dat ze de uitdagingen zonder voorgaande in Europa willen aanpakken, dat ze de samenwerking willen opkrikken en er een nieuwe impuls aan willen gaven.

Frank-Walter Steinmeier, Jean-Marc Ayrault en Witold Waszczykowski engageren zich ertoe ‘de fundamenten van de Europese integratie te verstevigen’. Daarbij houden ze ‘een meer flexibele EU’ voor ogen, ‘die de uiteenlopende ambities van de lidstaten op het vlak van een toegenomen integratie reflecteert’.

Europese Veiligheidsraad

Als pleitbezorgers van ‘een versterking van het buitenlands en veiligheidsbeleid’ van de Unie, lanceren de drie ministers een oproep om eenmaal per jaar een vergadering te houden met de staats- en regeringsleiders binnen een ‘Europese Veiligheidsraad’. Dat moet aantonen dat de Europese Unie beter zelf dan de lidstaten kan antwoorden op de veiligheidsuitdagingen en op de migratiecrisis en de concurrentiekracht, de groei en jobcreatie kan versterken.

Leiders en diplomaten van de 27 landen die binnen de Europese Unie blijven, hebben de voorbije weken de ontmoetingen opgestapeld om te proberen tot een consensus te komen over de toekomst van de Europese Unie. Halfweg september staat een Europese top in Bratislava op de agenda.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig