‘Onderhandelingen over TTIP zijn mislukt’
Foto: AP

De Duitse vicekanselier en minister van Economie Sigmar Gabriel (SPD) vindt dat er na 14 onderhandelingsrondes nog altijd geen vooruitgang is geboekt over het vrijhandelsverdrag TTIP.

De onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn eigenlijk mislukt. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken en vicekanselier Sigmar Gabriel verklaard tegenover televisiezender ZDF.

De gesprekken over het omstreden TTIP-verdrag, voluit het Transatlantische Handels- en Investeringspartnerschap genoemd, slepen al enkele jaren aan, maar zonder dat er veel vooruitgang wordt geboekt. Het verleidde Gabriel er zondag toe de onderhandelingen als mislukt te bestempelen: ‘Naar mijn mening zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, hoewel niemand dat echt zal toegeven. De reden van het falen is dat wij als Europeanen niet wilden buigen voor de Amerikaanse wensen.’

CETA

De vicekanselier wees erop dat er in veertien gespreksrondes nog geen akkoord is bereikt over ook maar één van de 27 hoofdstukken die op tafel liggen. De onderhandelingen zijn opgesplitst in verschillende delen, zodat in kleine stappen sneller progressie geboekt kan worden. Iets wat volgens de Duitser tot op heden niet is gelukt.

Positiever is Gabriel over CETA, het handelsverdrag waarover de EU met Canada een akkoord hoopt te bereiken. ‘De overeenkomsten met de VS en Canada worden ten onrechte gelijk geschaald. Daardoor is het debat erover erg lastig.’