Ahmet Koç uit SP.A gezet
Foto: BELGA
SP.A-politicus Ahmet Koç is uit zijn partij gezet. Dat heeft onze redactie vernomen van Koç zelf, die het nieuws naar eigen zeggen via mail ontving.

Volgens de tuchtcommissie stroken Koç's uitspraken en houding niet meer met de partijlijn. Daanaast stelde de commissie ook vast dat hij al jarenlang zijn verplichtingen van zijn mandaat niet nakomt. 

'Natuurlijk heb ik hen proberen te overtuigen dat ik wel binnen de partij hoor, maar mijn proces was toch al gemaakt', zegt Koç aan de telefoon. 'Waarom ik eruit lig? Als ze mij niet hadden weggestuurd, zou dit imagoschade zijn voor John Crombez natuurlijk. Dan zou die nogal wat moeten inslikken van wat hij heeft gezegd.' 

De ex-SP.A'er neemt geen woord terug van wat hij denkt over Turkije en democratische waarden. 'In Turkije zijn alle elementen voor een democratie aanwezig. De oppositie schrijft er maar op los, bijvoorbeeld. En alle mensen liggen zonder discussie op het stand in bikini, boerkini of monokini. Dat is wat anders dan de debatten hier in België. 

Geen haar op het hoofd van Koç denkt er voorlopig aan om een eigen partij op te richten, zegt hij. 

Een incident te veel

In april van dit jaar nam Koç het na het gedicht van de Duitse komiek Jan Böhmermann openlijk op voor  'geitenneuker' president Erdogan, daar waar partijvoorzitter John Crombez al wekenlang het beknotten van de vrije meningsuiting in Turkije hekelde.

Nadien was de maat voor de partijleiding helemaal vol toen Koç vlak na de mislukte staatsgreep in Turkije op zijn Facebookpagina schreef: ‘Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen.’

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in