Mogelijke aanslag op Angela Merkel verijdeld
Foto: AFP

Tijdens het bezoek van Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Praag werd een man aangehouden die de autocolonne van de bondskanselier probeerde binnen te dringen. Over zijn bedoelingen, is nog onduidelijkheid. Niemand raakte gewond.

Mogelijke aanslag op Angela Merkel verijdeld
Foto: EPA

Merkel was donderdag een dag op bezoek in Praag voor een ontmoeting met premier Bouslav Sobotka. Een warme ontvangst was haar niet gegund: er stonden heel wat betogers die zich tegen haar keerden.

De actievoerders hielden het braaf, maar de politie moest wel gepast tussenbeide komen toen een man in een zwarte Mercedes 4x4 vermoedelijk een aanslag wilde plegen op de Duitse bondskanselier. Dat gebeurde rond twee uur in de namiddag.

Het verdachte voertuig dook plots op toen de colonne de stad bijna ging binnenrijden. ‘De bestuurder weigerde de bevelen op te volgen van de agenten die haar begeleidden’, zegt Josef Bocan, woordvoerder van de Tsjechische politie. ‘Hij wilde in de colonne geraken en sneed een politiewagen de pas af. Hij stopte pas toen de politie ermee dreigde op hem te schieten.’

De man stapte toen uit en kon opgepakt worden. ‘Hij wordt ervan verdacht dat hij een aanslag wilde plegen, meer bepaald geweld gebruiken tegen een belangrijk persoon. Dankzij het professionele optreden van de agenten is het leven van mevrouw Merkel nooit in gevaar geweest. De politie onderzoekt het incident nu.’

In de auto van de man vond de politie enkele voorwerpen: er zouden stenen, traangas, een stok en handboeien gevonden geweest zijn. Of de man nog andere wapens bij zich had en effectief van plan was om aan te vallen, is nog onduidelijk. De man wordt momenteel verhoord.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in