Gesofisticeerde spionagesoftware ontdekt voor iPhones
(archiefbeeld) Foto: REUTERS

Onlangs ontdekte spionagesoftware gebruikte drie zwaktes in de beveiliging van de iPhone-software om op grootschalige manier spyware te installeren. iPhone-gebruikers kregen een sms toegestuurd met daarin een link, die de spyware bevatte. Apple heeft ondertussen een update van zijn systeem uitgebracht om het beveiligingsprobleem aan te pakken, meldt de Britse openbare omroep BBC.

Het probleem werd ontdekt toen mensenrechtenadvocaat Ahmed Mansoor de autoriteiten op de hoogte bracht van vreemde sms’jes die hij kreeg. Daarin stond zogezegd een link naar “geheimen” over mensen die gemarteld worden in de gevangenissen in de Verenigde Arabische Emiraten. Indien hij de link geopend had, was er op zijn iPhone illegale software geïnstalleerd geweest, aldus beveiligingsfirma Citizen Lab.

“Indien de telefoon van Mansoor geïnfecteerd was geweest, had die gediend als digitale spion, die zijn camera en microfoon kan activeren om de activiteiten in de buurt van de telefoon in het oog te houden, zijn Whatsapp- en Viber-gesprekken kan afluisteren, berichten kan lezen die verstuurd worden via chatapps en zijn bewegingen kan traceren”, klinkt het. Het zou de eerste keer zijn dat spyware op een dergelijke manier iPhones aanvalt.

“Het is het meest gesofisticeerd spywarepakket dat we ooit hebben gezien”, zegt ook beveiligingsfirma Lookout. “Het maakt gebruik van de manier waarop mobiele telefoons zijn geïntegreerd in ons leven, en van de functies die enkel bestaan voor mobiele toestellen - altijd online, spraakcommunicatie, camera, e-mail, berichten, GPS, paswoorden en contactenlijsten.”

Volgens de onderzoekers zou de spyware gecreëerd zijn door NSO Group, een Israëlisch “cyberoorlogbedrijf”. Maar het bedrijf ontkent.

Experts raden iPhone-gebruikers aan hun systeem naar de meest recente versie te updaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in