Look: Wie wil er even webcam spelen?
Foto: mvdv
Benieuwd wat er op dit eigenste moment aan de gang is op de Brusselse Grote Markt? Of ga je binnenkort naar Londen en wil je al eens virtueel de sfeer opsnuiven in dat veelbelovende restaurant? De app Look verandert de smartphone van mensen die ter plekke zijn in een webcam, zodat je live kan meekijken.

Je hoeft de mobiele telefoon van de ander uiteraard niet te hacken om de camera tijdelijk over te nemen. Het volstaat om op de kaart, in de buurt van de gewenste locatie een andere Look-gebruiker aan te klikken, en een streaming-verzoek in te dienen. Bij die aanvraag kan je meteen aangeven waar je naar op zoek bent: algemene sfeerbeelden, het weer ter plaatse, een indicatie van de hoeveelheid volk (de wachtrij bij de achtbaan, bijvoorbeeld) of – via het Custom-veld – iets anders.

'You just made my day'

Het kan natuurlijk voorvallen dat een Look-gebruiker niet onmiddellijk tijd heeft om voor jou als cameraman of -vrouw op te treden. In dat geval blijft het ingediende verzoek drie uur van kracht, zodat de ander het filmpje op een later moment kan inblikken. Bij onze allereerste poging ontvingen we binnen vijf minuten al de boodschap dat de gevraagde clip voor ons klaar stond. Iets waarvoor je de andere gebruiker overigens kan belonen, met een opsteker als ‘Awesome’ of ‘You just made my day’.

Opgenomen filmpjes blijven twaalf uur beschikbaar. Dat geldt voor de clips waar je zelf om gevraagd hebt, maar ook voor video’s van andere Look-gebruikers (die overigens volledig anoniem blijven). Je kan ze vrij bekijken via de onderdelen Popular en Latest, delen via je favoriete sociale netwerk en – origineel – beoordelen met een Goed of Slecht. Leuke filmpjes krijgen op deze manier tien minuten extra ‘zendtijd’, mindere clips worden tien minuten eerder van de virtuele ether gehaald.

Look, een app van Belgische-Amerikaanse makelij trouwens, is momenteel alleen beschikbaar voor de iPhone. De Android-versie volgt later dit jaar.