Finnen testen maandelijks basisinkomen uit
Archiefbeeld: Zwitserland Foto: AP

De Finse regering wil in 2017 starten met het testen van basisinkomens voor haar inwoners. Het bedrag is uiteindelijk vastgelegd op 560 euro per maand.

De plannen maken deel uit van de verkiezingsbelofte van premier Juha Sipilä. Met het basisinkomen wil die de werkgelegenheid stimuleren en het systeem van sociale uitkeringen vereenvoudigen.

Het Finse ministerie van Sociale Zaken zal instaan voor de test. Tweeduizend willekeurig gekozen Finnen met een werkloosheidsuitkering zullen 560 euro belastingvrij basisinkomen uitgekeerd krijgen. De testgroep zal worden vergeleken met een controlegroep.

Promoten van tewerkstelling

‘Belangrijkste bedoeling is het promoten van tewerkstelling’, aldus het ministerie, dat ook het complexe systeem van sociale uitkeringen wil vereenvoudigen.

Het principe van een basisinkomen heeft zowel voorstanders bij links - die in het basisinkomen een garantie op een menswaardige inkomen voor iedereen zien - als bij liberalen. Die laatsten zien in het inkomen een aanmoediging om werk te zoeken door komaf te maken met een sociale zekerheid die sommigen ontmoedigt om de arbeidsmarkt op te gaan.

Finland kan zo het eerste Europese land worden met een basisinkomen. In juni stemden de Zwitsers in een referendum een basisinkomen nog weg. Toen was dat op 2.500 Zwitserse frank (zowat 2.300 euro) vastgelegd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig