D-day voor Ahmet Koç na ‘geitenneuker’ en rellen
Ahmet Koç Foto: Raymond Lemmens

Vandaag legt de tuchtcommissie SP.A-politicus Ahmet Koç op de rooster over zijn uitlatingen na de mislukte staatsgreep in Turkije. Koç weigert op te geven maar het wordt allerminst een koud kunstje om zijn partijkaart te behouden.

Een tijdlang zag het er bijzonder rooskleurig uit voor de politieke carrière van Ahmet Koç, die na het behalen van zijn master internationaal en Europees Recht in 2003 op het kabinet van de toenmalige minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A) belandde. Momenteel is de 39-jarige Koç ondervoorzitter van de Limburgse provincieraad, maar in de nationale SP.A-kabinetten komt hij zelden of nooit meer.

Vier jaar geleden trok men hem nog aan de mouw omdat hij als schepen in Beringen zijn kat stuurde naar bijna de helft van de vergaderingen. Daarna kabbelde zijn regionale carrière voort.

Incident 1: De geitenneuker

Het was pas in april dit jaar dat Koç nog eens de nationale aandacht genoot van de SP.A en van de media, al was het met weinig benijdenswaardig nieuws. Daar waar partijvoorzitter John Crombez indertijd al wekenlang het beknotten van de vrije meningsuiting in Turkije hekelde, nam Koç het plots openlijk op voor president Erdogan.

De concrete aanleiding van Koç’s pleidooi was geitenneuker-uitspraak van de Duitse komiek Jan Böhmermann, die door Erdogan werd aangeklaagd. Crombez sprak duidelijke taal: humor is humor en Turkije mag geen loopje nemen met de vrijheid van meningsuiting. ‘Kritiek geven moeten kunnen. Maar de grens ligt bij beledigen’, vertelde Koç de volgende dag in een interview met dS Avond. ‘Iemand publiek een geitenneuker noemen, is toch een belediging? We zijn allemaal mensen, ook een president. Niet de journalisten die kritiek hebben op het beleid van Erdogan worden vervolgd, wel zij die hem persoonlijk beledigen.’

Daarmee was het hek bijna van de dam, zij het niet dat Crombez na een lang gesprek naar buiten kwam met de boodschap dat Koç de partijstandpunten niet door de papierversnipperaar had gehaald, maar dat hij het misschien ‘wat anders had verwoord’. ‘Hij staat nog steeds achter de partijlijn’, klonk het.

Incident 2: Rellen

Op die mildheid van de SP.A-top kon Koç niet meer rekenen toen hij vlak na de mislukte staatsgreep in Turkije op zijn Facebookpagina een vlammend bericht schreef:

‘Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen.’

Toeval of niet: een paar uur later stond een groep Turken in Beringen voor een gebouw dat gelinkt wordt aan een gülenistische organisatie om het met de grond gelijk te maken. Verschillende getuigen vertelden achteraf dat ze Koç brullend vooraan zagen lopen om de menigte Erdogan-aanhangers op te zwepen.

Crombez reageerde hard op VTM Nieuws. ‘Iedereen die oproept tot geweld of verdeeldheid, zal aangepakt worden’, zei de partijvoorzitter. ‘Dit kunnen we niet toestaan.’ Er werd een procedure opgestart om Koç uit de partij te zetten. Na de opbouw van het dossier, zal de tuchtcommissie hem vandaag aan de tand voelen om te kijken of Koç en de partijlijn nog door dezelfde deur kunnen.

Het belooft alleszins een moeilijke evenwichtsoefening te worden. Want hoewel een nationale politieke carrière steeds verderaf lijkt te zijn voor Koç, kan SP.A bij de verkiezingen telkens op meer dan de helft van de Turkse stemmen rekenen. Of dat nog het geval is wanneer Koç zijn partijkaart moet afgeven, valt te betwijfelen. 

Een reddingsbrief

Verschillende Turkse SP.A-politici schreven in afwachting alvast een - al dan niet boze, daar zijn de meningen sterk over verdeeld - brief naar partijvoorzitter Crombez. 'Wij willen een fatsoendelijk gesprek over wat wel en niet mag binnen de partij als het over Turkije en Erogan gaat', klinkt het. 

Tegelijkertijd zijn er de afgelopen dagen geruchten ontstaan over de mogelijke oprichting van een nieuwe Turkse partij. Maar voorlopig wil niemand openlijk zijn nek uitsteken voor Koç, waar volgens sommige SP.A'ers geen land meer mee te bezeilen valt. 

Koç gooit de handdoek niet in de ring

Opmerkelijk: Koç wil de handdoek nog altijd niet zelf in de ring gooien. Hij ontkent dat hij iets te maken heeft met de rellen. ‘Ik heb hier toch al duizend keer gezegd dat ik daar niet eens aanwezig was tijdens die rellen’, zegt hij. ‘Later ben ik wel samen met de imam naar de relschoppers gegaan om hen te kalmeren en zonder pardon naar huis te sturen.’

Als het aan Koç ligt, blijft hij lid van de SP.A. Als de partij hem aan de deur zet, beschouwt hij dat als een zwak excuus voor een karaktermoord. ‘Ik vrees het ergste’, zegt hij. ‘Mijn proces is al gemaakt. Ik zou nu advocaten moeten zoeken. Maar wat haalt dat allemaal nog uit?’