Overzichtskaart

Waar betaalt u het meest voor een huis?

Op een jaar tijd zijn de huizen in ons land 3,9 procent duurder geworden. In de provincies Oost-Vlaanderen en Luxemburg is de stijging het grootst. Opvallend: in West-Vlaanderen worden huizen, villa's en appartementen gemiddeld goedkoper.

Vandaag betaal je in ons land 207.721 euro voor een woning. Dat is 3,9 procent meer dan vorig jaar. Voor een villa, een huis met een grondoppervlakte groter dan 500 m², leg je gemiddeld 346.713 euro neer (2.8 procent meer dan vorig jaar). Een appartement werd gemiddeld verkocht voor 222.381 euro (1.4 procent duurder).

De duurste woningen vind je rond de hoofdstad: negen van de tien duurste gemeenten bevinden zich in het Brussels geweest. Zo betaal je voor een woning in Elsene gemiddeld 634.981 euro en voor een villa in Ukkel zelfs ruim 1,2 miljoen euro.

Voor het goedkoopste huis van het land moet je dan weer in Viroinval (Namen) of Colfontaine (Henegouwen) zijn: voor nog geen 90.000 euro sla je er een woning op de kop. In Vlaanderen vind je de goedkoopste woningen in Ronse (134.608 euro) en in Heuvelland (136.429 euro). De duurste in Kraainem (421.500 euro), Wezembeek-Oppem (385.468 euro) en Knokke-Heist (377.230 euro).

 

Van de Vlaamse centrumsteden is Kortrijk na Genk en Aalst het goedkoopst. Leuven is met voorsprong de duurste centrumstad. In Gent en Antwerpen betaal je gemiddeld evenveel voor een woning. Wel is een appartement in Antwerpen veel goedkoper dan een huis, in Gent liggen die prijzen dan weer dichter bij elkaar.

Als we kijken naar de stijging van de prijzen op het provinciale niveau, dan zien we zeer duidelijke verschillen. In de provincies Luxemburg (+8,3 procent) en Oost-Vlaanderen (+6,9 procent) was de stijging het grootst voor normale woningen. Wat de villa's en appartementen betreft, is Henegouwen met voorsprong de sterkste stijger. West-Vlaanderen is de enige provincie die in elke categorie een daling liet optekenen: huizen, villa's en appartementen werden er goedkoper. (avh, tbo)