Het slechte weer heeft de Franse wijngaarden geen goed gedaan. De wijnproductie zal naar schatting tien procent lager uitvallen dan vorig jaar, zo meldt het Franse ministerie van Landbouw.

De productie -zou naar verwachting uitkomen op 42,9 miljoen hectoliter, tegen 47,8 miljoen in 2015. Dat is zeven procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Vriestemperaturen in de herfst hebben bepaalde wijngebieden getroffen (Champagne, Bourgogne en Val de Loire), stevige wind in combinatie met periodes van droogte teisterden de wijngaarden aan de Middellandse-Zee en ook hagel heeft in sommige regio’s schade aangericht (Charente, Bourgogne-Beaujolais en Languedoc-Roussillon). Dat alles weegt op de productie.

Het gaat om voorlopige prognoses. Afhankelijk van het weer en mogelijk problemen bij de oogst kunnen de cijfers nog bijgesteld worden.

De productievermindering in de Champagnestreek zou rond een derde bedragen. In de Bourgogne en Beaujolais 21 procent en in Charentes 16 procent. Voor Languedoc-Roussillon wordt een daling van negen procent verwacht. Maar door recente hagelbuien en droogte kan dat cijfer nog oplopen.