Israëlisch leger seponeert onderzoek naar bombardement op VN-school
Foto: REUTERS

Het Israëlische leger heeft het onderzoek naar het bombardement op een school van de Verenigde Naties tijdens de oorlog in Gaza in 2014 geseponeerd. Het bombardement kostte aan tien mensen het leven en wekte hevige internationale verontwaardiging op.

In een rapport zegt het leger dat er geen enkele fout werd gemaakt bij het bombardement op de school in Rafah. Het bombardement werd veroordeeld door de VN en de Verenigde Staten. De Franse president François Hollande eiste zelfs dat de daders ‘verantwoording moeten afleggen’.

Het Israëlische leger van zijn kant zegt dat drie Palestijnse strijders op een motor kort voor het bombardement werden gespot. Er werd daarom beslist om hen te bombarderen, maar de drie mannen zetten hun weg voort en naderden de school.

‘Doelwit was legitiem’

‘Op dat moment was het niet meer mogelijk om het traject van het projectiel dat naar de motor werd afgevuurd nog te veranderen’, klinkt het. ‘De militaire procureur meent dat het proces om het doelwit te lokaliseren volgens de Israëlische wet en de internationale standaarden is gebeurd. De beslissing om te bombarderen is door de bevoegde autoriteiten genomen en het doelwit was legitiem, want het was militair.’

In juli en augustus 2014 voerde Israël zijn langste en meest dodelijke aanval uit op de Gazastrook, waar er sinds 2008 al drie oorlogen hebben gewoed. In 51 dagen kwamen meer dan 2.250 Palestijnen om, vooral burgers. Aan Israëlische kant waren er 73 slachtoffers, allemaal soldaten.

Een onderzoekscommissie van de VN zegt dat het ‘betrouwbare verklaringen’ heeft die Israël en de gewapende Palestijnse groepen beschuldigen van oorlogsmisdaden. Israël verwerpt die beschuldigingen na zijn eigen onderzoek, en wijst de mogelijke resultaten van een internationaal onderzoek af. De Palestijnen hebben een zaak aangespannen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.