Zware crash Kruijswijk door paaltje, peloton woest op organisatie Vuelta
De Nederlander Steven Kruijswijk heeft woensdag bij een zware valpartij in de vijfde etappe van de Vuelta zijn linkersleutelbeen gebroken. Dat maakte zijn team LottoNL-Jumbo woensdagavond bekend.

De kopman van LottoNL-Jumbo knalde in de finale van de rit tegen een paaltje en kwam zwaar ten val. De renner werd meteen overgebracht het ziekenhuis, waar de sleutelbeenbreuk werd vastgesteld. Kruijswijk finishte niet in de vijfde etappe en gaat ook niet meer van start in deze Vuelta. "Ik ben vol op dat paaltje gereden. Het is erg zuur dat ik de koers moet verlaten door een obstakel dat daar niet hoort te staan. Ik ga morgen meteen naar huis", meldde Kruijswijk in een persbericht van zijn ploeg. "Ik baal er verschrikkelijk van dat ik op deze manier naar huis moet."

Kruijswijk was gestart als de troef van LottoNL-Jumbo in het klassement. De 29-jarige coureur eindigde in het voorjaar als vierde in de Giro, waar hij enkele dagen in de roze trui reed. In de Vuelta verloor hij in de eerste ritten al enkele minuten op de concurrentie.

De finale in de vijfde rit, die werd gewonnen door Gianni Meersman, werd overigens ontsierd door twee valpartijen. Een eerste werd veroorzaakt door een paaltje. Dat melden verscheidene renners, onder meer Bram Tankink, ploegmaat van Steven Kruijswijk op Twitter. "Ik zie Steven naar links gaan en opeens was er een enorme klap. De paal was onzichtbaar voor een aanstormend peloton." Het paaltje was niet gesignaleerd door de organisatie en heel wat renners beklaagden zich dan ook na afloop. Onder hen ook onze landgenoot Jan Bakelants. "Bravo Vuelta om dit paaltje niet aan te duiden in volle finale, ik denk dat jullie de valpartij hebben die jullie wilden."

"Wat deed in godsnaam die paal in de finale?", stelde George Bennett, ploegmaat van Kruijswijk. "Heeft de UCI dan niets geleerd van de Ronde van het Baskenland van vorig jaar?"

Excuses organisatie

De organisatie van de Ronde van Spanje bood ondertussen al haar excuses aan Steven Kruijswijk aan. “De organisatie van de Vuelta betreurt deze val van Steven Kruijswijk en Jan Bakelants enorm. We gaan intern onderzoeken waarom we niet gewaarschuwd zijn voor het obstakel op de route. We hebben met ploegleiders van beide teams contact opgenomen en met de manager van Lotto-Jumbo om onze oprechte excuses aan te bieden”, aldus een verklaring van de organisatie.

Volgens manager Richard Plugge kopen Kruijswijk en de ploeg weinig voor excuses of een eventuele schadevergoeding. “Dit kan je nergens mee compenseren. Je wilt hier een sportieve prestatie neerzetten”, zegt hij in AD Sportwereld.