De Airlander 10 raakte bij zijn tweede testvlucht beschadigd nadat het luchtschip een zendmast zou geraakt hebben.

De tweede testvlucht verliep woensdag aanvankelijk zonder problemen, tot de landing rond 11 uur werd ingezet. Volgens getuigen zou een loshangende kabel van het luchtschip verstrikt zijn geraakt met een zendmast. Daardoor kantelde het gevaarte naar voren en raakte de cockpit ernstig beschadigd.

Op foto’s is te zien hoe de blimp met zijn neus op de grond ligt. Constructeur Hybrid Air Vehicles (HAV) zegt op Facebook dat niemand gewond raakte en dat de bemanning gezond en wel is.

Met 92 meter is dit met helium gevulde luchtschip het langste vliegtuig ter wereld. De volksmond noemt de Airlander ook wel de ‘flying bum’, ‘vliegende kont’. Het toestel heeft een laadvermogen tot 10.000 kilo, een vliegautonomie van 5 dagen (onbemand zelfs 21 dagen) en een topsnelheid van 150 km/u.

HAV ontwikkelde de Airlander 10 in opdracht van het Amerikaanse leger, maar door besparingen van de Amerikaanse overheid moesten nieuwe afnemers worden gezocht. Het gigantische luchtschip wordt nu aangeprezen voor verschillende functies: in eerste instantie voor bewakingsopdrachten, maar ook voor hulpverlening en zelfs passagiersvluchten.