Picanol heeft sterkste maanden ooit achter de rug
Foto: BELGA

Weefgetouwenbouwer Picanol heeft het sterkste halfjaar uit zijn geschiedenis gerealiseerd. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten van het Ieperse bedrijf. Picanol trekt dan ook de omzetprognose op.

Picanol zette een omzet neer in de eerste jaarhelft van 329,7 miljoen euro: 27 procent hoger in vergelijking met vorig jaar. Het bedrijf kent een aanhoudend hoge vraag naar weefmachines. Maar ook de tak Industries, dat zijn de gieterijtak Proferro en de sturingstak PsiControl, deed het goed met een omzetstijging van 19 procent.

Twee derde van die producten zijn bestemd voor externe klanten, bijvoorbeeld voor landbouwmachineproducenten John Deere en CNH. Picanol ziet nog groeimogelijkheden in die tak. Zo verwierf het bedrijf recent het ISO-certificaat om ook toepassingen te maken voor de medische sector.

Diversifiëring

Netto hield Picanol een winst over van 60,4 miljoen euro, tegenover 42 miljoen euro een jaar eerder. Dat is inclusief de bijdrage aan de winst (12,3 miljoen euro) van Tessenderlo Chemie, waarin Picanol een belang heeft van 36,5 procent.

Ceo Luc Tack liet weten dat de fusieplannen tussen Tessenderlo Chemie en Picanol volledig van de tafel zijn. Of Picanol, met deze resultaten, ook in andere sectoren of bedrijven wil participeren, wil Tack niet kwijt. ‘We kijken uiteraard uit naar opportuniteiten, maar dat is voorlopig niet aan de orde.’

Picanol blijft op zoek naar diversifiëring omdat de textielsector volatiel en cyclisch is. Door de activiteiten te spreiden, met onder meer Proferro en Psicontrol, en de participatie in Tessenderlo, wapent Picanol zich tegen een eventuele dip in de productie van weefgetouwen. Ook kostenbeheersing blijft een stokpaardje van Tack.

Bewegingen in muntkoers

Op basis van het huidige orderboek en de aanhoudende vraag naar weefmachines verhoogt de groep zijn omzetprognose voor het volledige boekjaar. De groep verwacht in 2016 een omzetstijging te realiseren van ongeveer 10 procent ten opzichte van 2013, het beste jaar uit de 80-jarige geschiedenis van het bedrijf. Het bedrijf verwacht ook een positieve invloed van de sterke Yen. ‘De bewegingen in de muntkoers doen zich pas de jongste weken voor, dus die zijn nog niet verrekend in de halfjaarcijfers’, aldus Tack.

Picanol meldt nog een 35-tal vacatures te tellen voor de hoofdzetel in Ieper.