Belgisch centrum gaat eiwittekort in Congo oplossen met... alg
Foto: BERT DE DEKEN

Een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvormen op aarde moet het eiwittekort in de voeding van de Congolese bevolking gaan verhelpen. Dat is alleszins de bedoeling van een project dat het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) opgestart is, in samenwerking met Ondernemers voor Ondernemers en Congodorpen.

SCK wil samen met zijn partners de bevolking in enkele dorpjes in de Congolese Evenaarsprovincie vormen in het kweken van spirulina. Deze alg heeft met 70 procent de grootste eiwitconcentratie van alle voedingsmiddelen. Het Studiecentrum voert al langer onderzoek naar spirulina, in het kader van hun onderzoek naar voedsel voor astronauten op missie naar Mars.

Spirulina is bijzonder interessant voor de ruimtevaart omdat het CO2 vasthoudt, zuurstof produceert, heel resistent is aan (kosmische) straling en bovendien geschikt is als supplement bij het dagelijks dieet van astronauten. Het is om die laatste reden dat de link met Congo gelegd werd. In Bikoro, de regio waar het project opgestart wordt, krijgt de bevolking in hun dagelijks dieet bijzonder weinig eiwitten binnen. Behalve eiwitten bevat spirulina ook ijzer en vitamine A, twee andere elementen die vaak ontbreken bij ondervoeding. De spirulina wordt gebruikt als smaakversterker en supplement, en zal het gewone dieet dus niet vervangen.

Starten in één dorp en dan uitbreiden

Rond het veel noordelijker gelegen Tsjaadmeer wordt spirulina al generaties gebruikt als voedingssupplement. Ook de Azteken zouden het gegeten hebben. In Congo was het voedingsmiddel echter niet bekend. Er komen opleidingen aan twee landbouwhogescholen om de kennis over te dragen aan lokale agronomen en, via die laatsten, ook aan de bevolking. “Spirulina kweken kan relatief eenvoudig”, zegt SCK-projectleider Hamid Aït Abderrahim.

Belgisch centrum gaat eiwittekort in Congo oplossen met... alg
VLNR: Katinka Wouters, Ben Vos en Hamid Aït Abderrahim van SCK Mol Foto: BERT DE DEKEN

Voorlopig zit het project nog in een pilootfase, in één dorpje. Bedoeling is het op termijn uit te breiden naar andere dorpen en regio’s. Vanwege de betrokkenheid van Ondernemers voor Ondernemers wordt er ook gehoopt op een schaalvergroting via lokale ondernemers.