Jennifer Lawrence weer best betaalde actrice
Foto: REUTERS

Voor het tweede jaar op rij mag Jennifer Lawrence (26) zich de best betaalde actrice noemen. In de jaarlijkse lijst van Forbes staat ze op nummer één met een jaarloon van 40,5 miljoen euro. Daarmee doet ze het 11,5 procent beter dan in 2015. Toch verdient ze nog steeds een stuk minder dan de beste betaalde acteur in Hollywood.

De Oscarwinnares spijsde haar rekening met rollen in de laatste Hunger ­games-film en de negende X-Men. Ze wordt in de top drie op ruime afstand gevolgd door Melissa McCarthy met 33 miljoen dollar en Scarlett Johansson met 25 miljoen dollar.

Jennifer Lawrence weer best betaalde actrice
Melissa McCarthy, Jennifer Lawrence en Scarlett Johansson. Foto: REUTERS

Hoewel de lijst van meest verdienende acteurs nog vrijgegeven moet worden, bleek uit de lijst van rijkste celebrities van Forbes al dat Dwayne ‘The Rock’ Johnson daar de hoogst genoteerde was met 64 miljoen dollar, een grote gapende kloof dus met de best betaalde actrice.

Het zal ongetwijfeld weer voer voor debat opleveren. Na een gelekte mail van Sony was er in 2014 al een klein schandaal waarbij Lawrence de loonkloof tussen acteurs en actrices aanklaagde. In de film American Hustle verdienden zij en Amy Adams namelijk een heel stuk minder dan hun mannelijke tegenspelers Bradley Cooper en Christian Bale.

Negentig procent van de actrices genereert volgens Forbes bovendien ook heel wat inkomsten uit reclame. Opvallend in de lijst van de actrices is dat bijvoorbeeld Jennifer Aniston haar inkomsten vooral haalt uit producten waaraan ze haar naam of gezicht heeft verbonden zoals Emirates airlines, Smartwater, Aveeno en Living Proof.

Opvallende namen in het lijstje zijn ook de Chinese actrice Fan Bingbing en de Indiase Deepika Padukone.

De volledige top tien:

1. Jennifer Lawrence (46 miljoen dollar)

2. Melissa McCarthy (33 miljoen dollar)

3. Scarlett Johansson (25 miljoen dollar)

4. Jennifer Aniston (21 miljoen dollar)

5. Fan Bingbing (17 miljoen dollar)

6. Charlize Theron (16,5 miljoen dollar)

7. Amy Adams (13,5 miljoen dollar)

8. Julia Roberts (12 miljoen dollar)

9. Mila Kunis (11 miljoen dollar)

10. Deepika Padukone (10 miljoen dollar)